2020.01.21 16:26 Megyeri Anikó Olvasottság: 563x
0

Hiányzik az

Olvastam a könyvet, azt lenyűgözőnek tartom, hittől és világlátástól függetlenül ajánlom mindenkinek, aki életében legalább egyszer érezte már a véletlenek, az egybeesések "hatalmát". A regény kicsit spirituális, kicsit pszichológiai (a gyerekekről és az otthonról hozott mintákról szóló részre gondolok például), kicsit történelmi, mind az első rész, mind a többi kötet érdekes gondolatokkal, újszerű megközelítésben mutat be egy láthatatlan világot. Elgondolkodtató, továbbgondolásra késztető mű.

A film sajnos nem tudta ezt visszaadni, nagy várakozásokkal ültem le elé, de nem éreztem azt az átütő érzést, mint olvasáskor. Tudom, nehéz – szinte lehetetlen – egy filmnek visszaadni az olvasási élményt, de ez nagyon gyengére sikerült. Kicsit összecsapottnak éreztem, mintha mindent be akartak volna mutatni, ami a könyvben van, ezért a jelenetek túl rövidek, hiányzik belőlük az elmélyülésnek, gondolkodásnak, ismeretátadásnak a bemutatása, amiről a felismerések valóban szólnának. Kevésbé van kiemelve a rengeteg véletlen, a főszereplő jellemfejlődése, a karakterek különlegességei. Tudom, napjainkban már kevés az igény erre, de ebből egy 3-4 részes adaptációt kellett volna csinálni, hogy tényleg átadja, ami a gondolatok lényege lenne. Ez a film csak karcolgatja a felszínt. Will karaktereként külön hiányoltam az idős, érett, gondolkodó embert.

Hiányzik az

Külön zavar, hogy míg a könyvben "felismerések" vannak, azt a filmben "meglátásokként" fordították. Nem kellett volna elolvasni a könyvet, csak megnézni a fejezetcímeit ehhez... Apróság, de rettentően zavaró.

Azoknak ajánlom, akik még nem foglalkoztak ezzel a témával, esetleg csak érdeklődnek iránta, vagy elkezdték megtapasztalni a véletleneket; első filmnek jó alapot ad, de utána olvassák el a könyvet, és megértik, miről szól a film igazán.

dráma | kaland

John Woodson (Matthew Settle) drámai véletlenek sora folytán Peru őserdejébe kerül és részt vesz kilenc ókori pergamentekercs felkutatásában. A tekercsek tartalma világméretű... több»

0