2020.03.02 10:09 Kóborló Olvasottság: 173x
0

A gyilkos baba

Kijelenthető, hogy a horror mint műfaj talán a 80-as években élte a legnagyobb virágkorát, hisz ebben az évtizedben oly meghatározó horrorfilmek születtek, mint például a Péntek 13., a Rémálom az Elm utcában, a Hellraiser vagy épp jelen filmünk, a Gyerekjáték. Persze mindezek mellett még számtalan örökzöld horror is készült a 80-as években, de a fentebb felsoroltak nem csak, hogy meghatározó mérföldkövek voltak, de a gonosz karaktereik időközben ikonokká fejlődtek a műfajon belül; ehhez persze az is sokat segített, hogy a fentebb írt filmek egyfajta franchise-zá nőtték ki magukat. A folytatások általában nem nagyon értek fel az első részek minőségéhez, de hát egy igazi horrorfilmes fanatikus mindig örül valamilyen mértékben annak, ha egy ismert és kedvelt horrorkaraktere ismét visszatér egy újabb pokoli menetre.

Bevallom, hogy kimondottan kedvelem a Gyerekjáték horrorszériát, még akkor is, ha az első részéhez képest a folytatásai sokkal inkább fordítottak figyelmet a humorra, mint a horrorra. Az első részét eleinte a készítők elsősorban szatírának szánták, de aztán rájöttek, hogy horrorfilmként sokkal jobban tudna működni, és hát mondanom sem kell, hogy sikerült is egy igazán meghatározó filmet leszállítaniuk a nézőknek, amiben igaz, nem túl sok vér látható, de maga a gonosz ábrázolása igencsak emlékezetesre sikeredett.

A gyilkos baba

Ezt elsősorban Kevin Yaghernek köszönhetjük, hisz ő volt Chucky baba tervezője és egyben kivitelezője. Az ő személye számomra igencsak meghatározó, hisz olyan horrorfilmekhez adta a nevét mint speciális effektes vagy maszkmester, mint a Rémálom az Elm utcában 2-3-4. része, Péntek 13. - 4. rész, Hellraiser 4, vagy a Mesék a kriptából: Démon lovag, és még sorolhatnám. A lényeg, hogy ennél a filmnél is sikerrel járt, és ezáltal Chucky, a gyilkos baba is egy ikonikus gonosztevő lett.

A film hangulatát kimondottan jól sikerült megteremteniük, hisz sok esetben akár még félelmetesnek is mondhatnám, és ez elsősorban aszerint nagy érdem, hogy a gonosz megtestesítője egy játékbaba, mégis sok esetben legalább annyira megállíthatatlan, mint a legtöbb horrorikon. A hangulaton és Chucky babán kívül a színészi játékok is kimondottan jól sikerültek. Egyáltalán nem érződik, hogy egy több mint 30 évvel ezelőtt készített horrorfilmet néz a néző, és ez elsősorban a készítők és a szereplők odaadó munkájának köszönhető.

horror | thriller

Egy kisfiúnak, Andy-nek nagyon megtetszik a játékbolt kirakatában Chucky, amit szülei meg is vesznek neki. A kedves arcú születésnapi ajándékban azonban hamarosan feléled a... több»

0