2020.05.07 21:58 Artemisia Olvasottság: 506x
5

Némaság

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Hang nélkül... A film, ami 2018-ban feladta a leckét minőség terén a horrorrajongóknak, és megváltoztatta a véleményt a műfajról. A film, ami megmutatta, hogy puszta hanghatásokkal is el lehet érni torokszorító feszültséget, puszta képekkel, mint az ösvényre szórt homok, a veszélyt jelző vörös fények vagy a hangszigetelt, oxigénmaszkkal bekötött bölcső.

Némaság

Sőt, a kezdő képsorok és az után, hogy a legkisebb gyereket egyetlen rossz mozdulat miatt egy pillanat alatt elragadta egy szörnyeteg, már attól is kiráz a hideg, ha Emily Blunt gömbölyödő hasára nézünk, és tudjuk, mi vár rá. Ám a film csúcspontjának számító jelenet, jelenetsor mutatja be, hogy miért is olyan páratlanul zseniális az egész.

Már az alapfelállás is vészjósló. Vészjósló anélkül, hogy bármi konkrét történne, ami rosszat jelez. Az apa, Lee (John Krasinski) elviszi a fiát a biztonságosnak számító vízeséshez, ahol halászni tanítja és beszélgetnek. A kislány elmegy az elhunyt öccse sírjához, akinek a halála miatt bűntudatot érez. Az anya egyedül van otthon. És elfolyik a magzatvíz. A halálos láncreakciót azonban egy, a lépcsőből kiálló szög indítja el. És innentől kezdve csak tátott szájjal bámulni tudunk.

Az évtized leghorrorisztikusabb jelenete játszódik le, vér nélkül. Illetve a film zsenialitását mutatja, hogy a frászt hozzá ránk a házba bejutott lény és Emily Blunt néma haláltánca, azonban a vér a lépcsőn és a fürdőkádban, amit John Krasinski karaktere talál, mint kiderül, a szülésből származik. De mielőtt ez kiderül, az év legvérfagyasztóbb pillanatát hozza az év, amikor is mindannyiunk szíve egyszerre hagy ki egy ütemet, látva, hogy a fürdőkádban fekvő Emily Blunt mögött kb. 1,5 méterre van a szobában a szörnyeteg, és közvetlenül ekkor beindul a szülés...

Nem lesz egy könnyen felejthető film, az biztos, már csak azért sem, mert rengeteg kérdés merül fel a történettel kapcsolatban. Hogyan tudnak minden egyes zajra rögtön reagálni a lények? Olyan sokan vannak, hogy néhány mindig mindenhol van a közelben, vagy olyan szuperfinom hallásuk van és annyira gyorsak, hogy akár kilométerekről is be tudják mérni a hang forrását? Mi történne, ha mindenki egyszerre csapna akkora lármát, amekkorát csak tud? Miért nem használnak több megtévesztő zajt, messzire eldobható petárdákat, gránátokat? Beau miért nem dobta el a játékot, mikor zenélni kezdett? Hogyan különböztetik meg a természetes zajokat az ember által keltettektől?

Szóval bőven ad gondolkodnivalót, és szerintem nagyon nagy pozitívum, ha egy filmen ennyit lehet agyalni, ha ennyire behúz, hogy napokkal, hetekkel később is gondolkodóba tud ejteni. Messze az év legintelligensebb alkotása.

dráma | horror | sci-fi

SkyShowtime (2023.05.07.)

Ismert világunkat rejtélyes és vérszomjas idegen lények szállták meg, amelyek a legkisebb neszre is felfigyelnek, így csapva le áldozatukra. Egy leleményes családnak azonban úgy... több»

5