2020.05.15 13:05 Artemisia Olvasottság: 108x
4

Új vizeken evezve

Már a Jégkorszak-széria 4. darabját köszönthetjük a Vándorló kontinens formájában. Az eddigi koncepció mintájára újra egy földtörténeti esemény a cselekmény katalizátora, a földtörténeti eseménynek pedig megint csak Motkány a katalizátora.

Sok kritikus minőségi visszaesésként aposztrofálta ezt a darabot, szerintem azonban nem az. A nyitójelenetben megtudjuk, mi történt Mannyékkal, mióta utoljára láttuk őket. A 3. részben, a dínók világában megszületett Kisbarack már kamaszodik, és Mannynak és Ellie-nek a szokásos kamaszproblémákkal gyűlik meg a baja, lázadozás, engedetlenség, önállósodás, beilleszkedési nehézségek, barátok, fiúk. Sidnek azonban nagy az öröme, mivel megkeresi őt a családja, akik még az 1. rész történései előtt hagyták el. Ugyan sietősen távoznak, de Sidnél hagyják a vagány, belevaló Nagyit.

Új vizeken evezve

A családi idillt azonban félbeszakítja, hogy megkezdődik a kontinensek kialakulása és vándorlása. A rengések felszabdalják az állatok lakóhelyéül szolgáló völgyet, aminek következtében Manny Siddel és Diegoval elszakad a családjától, és a tengeren sodródva újabb és újabb kalandokba keverednek, miközben a hazautat keresik. A humorért Sid mellett Nagyi is felelős, aki még az unokáján is túltesz, ha bolondozásról van szó.

Az előző részekhez képest több új karaktert vonultat fel az animációs film, és míg eddig többnyire az elemekkel küzdöttek, most a természeti erők mellett konkrét antagonistával, Beles kapitánnyal és legénységével is meg kell küzdeniük. Beles szórakoztató, kreatívan megalkotott gonosz karakter, aki szellemes szabotázsaival, monológjaival és dalaival jól felpezsdíti a filmet. Legénysége között is akadnak vicces figurák, pl. Nyissz, az agresszív nyúl, vagy Flynn, az elefántfóka, aki attól fél, hogy vízbe fullad. És persze Shira, a nőstény kardfogú, aki megdobogtatja Diego szívét. És még ott vannak a kis hyraxok, akik amilyen cukik olyan, bátrak^^ .

Az új karakterek közül igazából csak Louis, a "sünvakond" az, akit stagnáló, csekély funkcióval rendelkező szereplőnek éreztem. Illetve Ethan és a beképzelt mamutlányok is ilyen karakterek, de az ő szerepük eleve csak funkcionális, ahogy a völgyet lakó többi állaté is.

A kalandos hajókázás után (még Nagyi "Drágicájának" is be kell segítenie,hogy legyőzzék Belest) visszatér, sőt fokozódik a film eleji idill. Manny újra találkozik a családjával, Kisbarack rájön, hogy Ethan nem érdemli meg a figyelmét, Sid közelebb kerül Nagyihoz, és végre Diego sem magányos többé, hiszen Shira csatlakozik a csordához.

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | vígjáték

Mannyre, Diegóra és Sidre új kalandok várnak. Az ismert trió kénytelen újra vándorútra kelni, ugyanis egy hatalmas földmozgás leszakít a kontinensről egy nagyobb jéghegyet,... több»

4