2020.05.16 15:11 Artemisia Olvasottság: 853x
5

Búcsú az ősállatoktól

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

A film az eddigi legkomolyabb témát dolgozza fel a szériában. Talán ennek is tudható be, hogy a cselekmény kevésbé mozgalmas, a szereplők kevésbé elevenek, mint megszoktuk.

Búcsú az ősállatoktól

A hangulat ünnepélyesebb. Egyszerű elemekből építkezik, a karaktereknek el kell jutniuk egy megadott helyre, megadott időn belül. Az úton viszonylag kevés akadályba ütköznek, minimális veszély leselkedik rájuk. Vannak ugyan antagonisták – a Buck világából feljutott ősmadarak –, de csak kevés hatással vannak a történetre, jobbára semmilyennel.

A fő ellenfél a Föld felé tartó aszteroida, mely ezúttal nemcsak Manny csordáját, hanem az egész világot fenyegeti. Ezt Mannyék is tudják, ezért alig-alig foglalkoznak a részletekkel, ennek köszönhetően pedig álomszerűen lebegő hatást kelt az egész film. A poénok is igencsak megcsappantak az előző részekhez képest. Buck visszatért, de sem ő, sem Sid és Nagyi nem igazán tesznek ki magukért humor tekintetében.

Új szereplők gyanánt a régebben becsapódott aszteroida belsejében létrejött komplett fauna lakóit mutatja be. Bár érdekes az aszteroidakövek gyógyító erejére szerveződött kommuna, és nagyon jópofa állatok alkotják, pl. Sangri láma, Brook vagy Teddy nyúl, de nincs közöttük igazán erős karakter.

Összességében teljesen más élmény, mint az eddigi Jégkorszak-filmek. És kicsit olyan érzésem is volt, mintha a készítők amolyan epilógusnak szánták volna ezt a részt, a mára már legendás széria búcsúztatásának, ezért bántak olyan csínján a sztorival, és igyekeztek minél komolyabbá, emelkedettebbé tenni. Az is ezt látszik alá támasztani, hogy gyakorlatilag minden szálat elvarrtak a befejezés során.

Manny és Ellie férjhez adták Kisbarackot, és belenyugodtak, hogy a lányuk kész nő lett, és boldog a férjével, Juliennel. Diego és Shira eldöntötték, hogy szülők lesznek. Végre Sidre is rátalált a boldogság a szép lajhárlány, Brook személyében. Még Nagyi is habzsolja az életet az ifjúság forrásában megfürödve, gyönyörű hajadonná visszafiatalodva a délceg Teddy nyúllal múlatják az időt. Bár nem tipikus izgalmas Jégkorszak-film, mégis méltó búcsút vehetünk kedvenc ősállatainktól a nagy bummal.

animáció | családi | fantasy | kaland | romantikus | sci-fi | vígjáték

A Jégkorszak ötödik epizódjában is találkozhatunk a makkját állandóan elvesztő Motkánnyal; Mannyvel, a kissé félénk, ám nagy szívű gyapjas mamuttal és a vakmerőség... több»

5