2020.05.23 16:32 Artemisia Olvasottság: 284x
4

Egy remek trilógia előszele

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

A film a 2013-as, felújított Tomb Raidert alapul véve készült, és azt kell mondjam, új életet leheltek az egész Lara Croft univerzumba. Egy extrán igényes, letisztult akció-kalandfilmet hoztak össze. A műfajban klasszikus, mégis dinamikus sztorit körítettek hozzá, amiben remekül kibontakozhatott az új eszmény szerint újra gondolt Lara. Az új, visszafogott, higgadt, átlag életet élő, emberközeli Lara, aki úgy kellett a filmnek, mint egy falat kenyér.

Egy remek trilógia előszele

Bár a film elején kicsit aggódtam, látva a biciklis futárként ténykedő, átlag srácokkal lógó Larát, hogy mégis hogyan lesz belőle akcióhős kalandor, amint elkezdődött a releváns cselekmény, megnyugodtam, hogy az Alicia Vikander-féle Lara Croft a legjobb dolog, ami a franchise-szal történhetett, ráadásul azok a tulajdonságok, amiket szerettünk a régi Larában, benne is megvannak. Bátor, elszánt, kicsit önfejű, de sosem adja fel, míg be nem fejezi, amit elkezdett.

A lakatlan, egzotikus szigeten pedig nemcsak a gonosz ellenféllel, Vogellel kell megküzdenie, hogy a japán halálkirálynő titka nehogy rossz kezekbe kerüljön, hanem az elemekkel is keményen megküzd, sőt érzelmileg talán nagyobb csata dúl benne, mint az összes kalandjának során együtt véve. Ugyanis a filmben tiszteletét teszi dr. Richard Croft, Lara apja is, méghozzá élve. Azonban a történet nem végződik happy enddel; apa és lánya ugyan együtt mennek be Himikó sírkamrájába, de csak Lara jön ki onnan.

És külön szeretném méltatni Alicia Vikander alakítását. Bámulatos szakértelemmel azonosul Lara karakterével, és elképesztő, hogy milyen derekasan helytállt az akciójelenetek közben, látszott, hogy szíve-lelke benne volt az alakításában. Ezután a szerep után bátran kijelenthetjük róla, hogy ezerarcú színésznő, aki kaméleon módjára olvad bele a szerepeibe, mindig olyan formában, amire épp szükség van.

Illetve még a mellékszereplőket említeném meg, merthogy eddig nem igazán dolgozott mély karakterekkel a franchise, de most rendet tettek ezen a téren is. Richard Croft bár keveset van a képernyőn, mégis rengeteget megtudunk a karakterről, sokkal többet, mint amennyit az eddigi filmek mondtak róla. Lu Ren szintén nagyobb szerepet kap egyszerű kísérőnél, és noha keveset szánnak rá a játékidőből, mégis Lara eddigi leghűségesebb társának bizonyul kétszer is. Mathias Vogell ugyan nem szimpatikus karakter, de jobban árnyalták a karaktert, mint az előző filmek főgonoszait.

A befejezés pedig fenntartja a folytatás lehetőségét. Ha marad ez a magas színvonal, akkor egy nagyszerű trilógiának nézünk elébe.

75 Tomb Raider  (2018)

akció | fantasy | kaland | thriller

Hét évvel édesapja eltűnése után a 21 éves Lara úgy döntött, hogy nem veszi át a család nemzetközi cégének irányítását, helyette inkább biciklis futárként dolgozik... több»

4