2020.06.14 12:04 Kóborló Olvasottság: 647x
0

Nyomozás egy álombéli gyilkosságért

Vannak olyan filmek, amik a történetük miatt kevésbé keltik fel a figyelmemet, ezek felett könnyűszerrel át szoktam siklani, de az 1971-ben bemutatott, Egy gyík a nő bőrében című film az igencsak hangzatosra sikeredett címfordítása és a rendezője személye (Lucio Fulci) miatt mégiscsak felkeltette a kíváncsiságomat.

Lucio Fulci (1927–1996), olasz forgatókönyvíró és rendező neve számomra bőven elegendő ahhoz, hogy érdeklődésem középpontjába kerüljön az épp aktuális alkotása, még úgy is, hogy láttam már tőle rém rossz filmet is (pl: La dolce case degli orrori, ami inkább volt tévéfilm, de ez nem mentesíti az alól, hogy végeredményében igencsak silány teljesítménnyel rukkolt elő).

Nyomozás egy álombéli gyilkosságért

Persze, ha meghallom Fulci nevét, nem egyből a rossz vagy gyengébb alkotásai ugranak be, hanem olyan filmjei, mint például az 1979-es Zombi, a 81-es A pokol hét kapuja, vagy a szintén 81-es A New York-i hasfelmetsző. Ezek miatt és főleg amiatt, hogy van még egy-két olyan alkotása, amit nem láttam, mindig érdeklődve tekintem meg az olasz filmipar (eurohorror) egyik igencsak meghatározó alakjának munkásságát.

Nos, jelen filmünk nem egy horrorfilm, ahol Lucio Fulci igazán kiélhette volna azt, ami miatt számomra emlékezetes marad, a már-már művészire kihegyezett gore jelenetek prezentálását. Eme film egy tipikus krimi, de még az ez idő tájt hatalmas népszerűségnek örvendő, főleg Olaszországban és Spanyolországban hódító giallo műfajba sem sorolnám, mert igaz, hogy fellelhető benne egy-két olyan aspektus, amik a giallokra emlékeztet, de sokkal több olyan pillanata van, amik annyira nem voltak jellemzői a műfajnak.

A film történetét, ha belegondolok, érdekesnek mondanám, viszont igencsak nagy hibája, hogy szinte mindenfajta feszültségtől mentes. Kevés olyan filmet tudnék említeni, aminek a története jó volt, de a feszültségkeltés hiánya miatt ennyire felejthető végeredményt szolgáltatott. Pedig a színészi alakításokkal nem volt gondom, szerintem jól hozták az adott karaktereket, még a főhősnőnk őrlődése is rendben volt, csak ezt jómagam kevésnek tartottam egy Fulci-filmhez. Sajnos a film történetéhez eléggé szervesen kéne, hogy kapcsolódjon a csavaros történetvezetés, ami itt igencsak kismértékben található meg.

Azt kell, hogy írjam, hogy az Egy gyík a nő bőrében című film egy nagyon is átlagos krimi egy nagyon nem átlagos rendezőtől.

misztikus | thriller

Carol (Florinda Bolkan) egy gazdag politikus lánya és Frank Hammond (Jean Sorel) felesége, aki alvásproblémái miatt pszichoanalízisre jár. Ott elmondja, hogy álmában megölte a... több»

0