2020.08.10 10:45 Artemisia Olvasottság: 794x
7

A rejtély fokozódik

A nagy előd árnyékában kissé megosztó lett a folytatás. Én azonban azt mondom, hogy megállja a helyét ez a rész is. Az első rész különleges volt, és a sikerének az egyik záloga az volt, hogy a Mátrixbeli bezártságot azzal fokozta, hogy beengedett minket Neo fejébe, és pontosan átélhettük a tudatra ébredésének lélektanát.

Waschoskiéknak tehát ki kellett szélesíteniük a film univerzumát, és az eddig csak háttérként megjelenő Zion városának társadalmát és kultúráját most részletesebben kidolgozták. A fő bonyodalom most nem Neo fejében zajlik, hanem Zion városát fenyegeti pusztulás. Antagonistából is jelentősebb több van, ezért megnőtt az akciójelenetek mennyisége. Azzal, hogy távolabbi nézőpontba helyezkedett , megváltozott a film struktúrája, de ez nem ment különösképp a film rovására.

A rejtély fokozódik

Az egész Mátrix-jelenség továbbra is komoly agytorna rengeteg mélyenszántó gondolattal és szubkulturális utalással. Sőt, ilyen téren még tovább is fűzi a Mátrix rejtélyét, ugyanis a végkifejlet a film eddigi legjelentősebb kérdését veti fel: mi van, ha a Mátrix sokkal több annál, mint eddig hittük, és a zioniak még korántsem szabadok? Sikerült újabb szintre emelni a film kérdéskörét és filozófiáját, ami egyszerre zseniális és kellemesen borzongató sejtését adja a további folytatásnak.

Neo karaktere abszolút fejlődésen ment keresztül az első rész óta, és a lezárás azt sejteti, hogy még további fejlődés vár rá. A Trinityvel való szerelmi szálat szépen kibontották és beleszőtték a végjátékba. Morpheus továbbra is kulcsfigurája a történetnek, azonban az új karakterek közül csak a Kulcsos és az Építész voltak , akik igazán jót tettek neki, antagonisták terén pedig az Ikrek sokkal ütősebb és félelmetesebb ellenfeleknek bizonyultak, mint a már kissé elcsépeltté váló, magát sokszorozó Smith.

Összességében újabb, igazi Mátrix-pirulát kaphattunk az Újratöltve formájában.

akció | sci-fi

Neo úgy dönt, hogy utánajár, mi van akkor, ha a prófécia mégis igaz, és véget érhetne a harc… Elméjét kiszabadítja a Mátrix rabságából, és a második részben tovább... több»

7