2020.08.28 20:17 Filmbarbár Olvasottság: <100x
4

Rémület a világűrből

:::CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Ez az értelmezhetetlen című film még ma is az egyik legnyomasztóbb és legfélelmetesebb horrornak tartható, amelyben csak úgy sorjáznak a jobbnál jobb (és eredeti) ötletek, viszont szerintem a történettel az a legnagyobb gond, hogy egyszerre túl sok mondanivalót próbáltak belegyömöszölni ebbe a másfél órába. Nekem az volt az érzésem, hogy ebből legalább két különböző film is születhetett volna. Ennek ellenére is elmondható azonban, hogy az Xtro jó példa arra, hogyan lehet alacsony költségvetésből, számítógépes trükkök nélkül, viszonylag ismeretlen színészek segítségével is egy évtizedek múlva is élvezhető – ha kissé megkopott fényű – produkciót összedobni. Kétségtelen, hogy az alkotók egyrészt a horror műfaját szerették volna megújítani, másrészt azonban a földönkívüliekről szóló, egyre népszerűbb sci-fik sikerét is meg akarták lovagolni.

Rémület a világűrből

A film idilli módon kezdődik, hogy aztán pár percen belül már traumatizálja is a nézőt. A kis Tony az udvaron játszik az apukájával, Sammel, amikor egy űrhajó elrabolja az apát. Az anya persze évek múltán is dühös, mert úgy gondolja, a férje lelépett, és összeáll egy másik fickóval, a kisfiúnak nem éppen kedvére való pótapát biztosítva. Mindez persze Tony számára nagy lelki törést jelent, így a film egyik rétegét egy diszfunkcionális család bemutatása jelenti. (És egy sci-fi horrorhoz képest meglepően érdekes és mélyenszántó a családi dráma ábrázolása, eléggé egyénítettek és kidolgozottak a karakterek, még ha színészi játék nem is Oscar-díjas.)

Aztán hogy, hogy nem, újra megjelenik egy űrhajó, abból pedig kijön egy torz lény, amely azonnal fel is fordítja a környék életét. Egy felejthetetlenül beteg és rémisztő jelenetben megtermékenyít egy nőt, aki rövidesen teljes életnagyságban megszüli Tony apját. Sam haza is tér, ahol a család felemás módon fogadja. Bizarr családi dolgoknak lehetünk a szemtanúi, Sam ugyanis vámpírként elkezdi szívni a kisfiú nyakát, aki ezt követően különös erőre tesz szert. A lakásban egyre rémisztőbb események történnek: Tony "életre kelt" egy törpe bohócot, aki segít neki gyilkolni, a hűtőbe pedig vélhetően földönkívüli lények tojásai kerülnek, amiknek a kikeltetéséhez felhasználják a megölt bébiszitter holttestét is (és ezek a jelenetek is felvetik a test, illetve a test "birtoklásának" kérdését, azt a problémát, mennyire lehet kiszolgáltatott az ember, mennyire képes rendelkezni a saját testével). Szürreális, bizarr, és helyenként zavaros dolgok követik egymást, és ahogyan haladunk előre a történetben, a hangulat úgy válik egyre nyomasztóbbá és fenyegetőbbé.

A sci-fi és a horror ötvözete helyenként egészen jól működik, még akkor is, ha néha úgy éreztem, maguk az alkotók sem nagyon tudják, hová is akarják kifuttatni a történetet, és a földönkívüliek szaporodása is hol közösüléssel, hol tojásokkal történik, mintha nem igazán állt volna össze kiforrott, szerves egésszé az alapvetően izgalmas elgondolás. A helyenként látomásos, elborult jelenetek egyedivé teszik ugyan a filmet, de az egyébként is zavaros cselekmény megértését csak tovább nehezítik. A sötét, morbid és groteszk hangulatot csak tovább fokozza a fényképezés, illetve a nem kimondotta különleges, ennek ellenére – vagy éppen ezért? – hátborzongató szintetizátorzene.

Néhol ugyan leül a film ritmusa, de a végére a néző úgy állhat fel a fotelből, mintha valami iszonyatos rémálomból ébredne, mert a feszült és nyomasztó légkört szinte végig fenn tudják tartani az alkotók. Igazából a sztori második felében válik uralkodóvá az összefüggéstelenség, megterhelve az addig aránylag könnyen befogadható és értelmezhető cselekményt. Kétségtelen, hogy itt nem egy hollywoodi szuperprodukcióval állunk szemben, viszont a rendkívül egyedi ötletek és a szinte fojtogató atmoszféra feledtetik a film gyengeségeit is.

78 Xtro  (1982)

horror | sci-fi

A kis Tony és apukája a kutyusukkal játszanak, amikor hirtelen sötétség támad, majd egy nagy fényviharban Tony apja eltűnik. Három év elteltével az eltűnés helyszínén lezuhan... több»

4