2020.09.13 21:49 Filmbarbár Olvasottság: 378x
1

Sajátos Columbo-film, voltaképpen a legeslegelső epizód, illetve annak sem lehetne nevezni. Egyrészes tévéfilmnek készült, erre utalhat a korai Columbo-epizódoktól eltérően hosszú játékidő is (100 perc), feltehetően nem gondoltak arra, hogy ebből valaha is tévésorozat fog kikerekedni. Tudtommal egy színdarab szolgált az alapjául, ez sokszor meg is látszik a történeten. Érdekes módon több évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a tényleges sorozat elinduljon, nem tudom, miért vártak vele ennyit.

A Gyilkosság receptre/A recept: gyilkosság című film szinte teljesen más Columbót mutat, mint amivel a későbbiekben találkozunk: nincs autó, nincs gyűrött ballonkabát, sem kutya. Ráadásul a hadnagy itt még jóval keményebb, erőszakosabb figura, és nemcsak abban a formában, mint később is (ti. hogy kitartóan zaklatja az elkövetőt), hanem többször felemeli a hangját, határozottabban lép fel a bűnösökkel szemben.

Nekem kicsit furcsa volt ez a stílusú Columbo-film, nehéz véleményt mondanom róla. Mivel a sorozat számos epizódját gyerekkorom óta többször is láttam, így a "tutyimutyibb" hadnagy "az igazi" számomra, nekem kevésbé tetszett ez az arrogánsnak tűnő figura. Hogy aztán a későbbiekben miért és hogyan alakították olyanra Columbót, amilyen lett, az számomra örök rejtély marad.

Egyébként ez a film azért is lehet érdekes, mert az első szinkronváltozatban még Garas Dezső adta Peter Falk magyar hangját, szerettem volna megnézni, vajon hogyan szólhatott ez a szinkron, de nem hinném, hogy bárhol is megtalálható lenne ez a kópia, illetve hangsáv.

1