2020.09.16 19:08 Hámori Balázs Olvasottság: 452x
1

Őszintén, tök véletlenül akadtam rá erre a filmre. Ki ne hallott volna Sztálingrádról és arról, hogy milyen véres csata folyt ott a 2. világháború alatt? Szeretem a történelmet, és habár a filmekben sokszor szeretik kiszínezni a dolgokat, itt nem igazán volt ezzel gondom (nem sok minden volt, ami zavart volna, és volt ellensúly is).

A színészgárda zseniális volt, habár csak egyiküket ismertem korábban, Thomas Kretschmannt, akiről tudtam, hogy ilyen szerepekben otthon van, de volt itt mindenféle karakter, fiatal és szégyenlős katona, erős, de érzelmes parancsnok, szóval minden, ami egy ilyen történetben előfordulhat. Tetszett, ahogy ábrázolták a helyzetet, és az is, hogy eléggé merészek voltak, bevállaltak olyat is, amit kevesen mernek egyébként (gyerekgyilkosság brutális módon).

A történet röviden: egy maroknyi szovjet katona visszafoglal egy házat a Volga túloldalán, amit addig a németek használtak előretolt parancsnokságnak, és itt találkoznak egy fiatal lánnyal, akihez így vagy úgy, de kötődni fognak, és igyekeznek megvédeni őt, miközben farkasszemet néznek a németekkel. Ehhez hasonló (szerelmi) történet jelen van a német oldalon is, ami szintén jól volt összerakva.

A kamerakezelés egyébként jó volt, a belassított jelenetek nagyon jók voltak, ahogy maga a látvány is, gondolok itt a helyszínekre, az egyenruhákra és egyéb apróságokra. A két oldal természetesen többször is összetűzésbe kerül a film során. A film több mint két óra, azonban ez nem érződött, mivel érdekelt, kivel mikor és mi történik. A film végi összecsapás is nagyon jó volt, az az elkeseredett harc, amit folytattak, tudván, hogy nem élik túl, mégsem adták fel, mondhatni az önfeláldozás mintapéldája volt (persze csak akkor, ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a szovjetek a saját embereiket is lelőtték, ha azok visszavonultak, kiváltképp igaz volt ez Sztálingrádnál).

A legvégén elhangzik egy mondat, ami megmaradt bennem, és szerintem nagyon találó volt, főleg ezzel zárni a filmet: !SPOILER! "Hála apáimnak és kortársam apáinak, egyáltalán nem tudom, mi az a háború".SPOILER VÉGE!

Ha egy látványos jó világháborús filmre vágysz, amiben van szerelmi szál is, vágj bele, nem fogsz csalódni4

akció | dráma | háborús

A történet egy orosz családon keresztül mutatja be a második világháború fordulópontját, a sztálingrádi csatát, a világtörténelem talán legvéresebb összecsapását, ahol... több»

1