2020.09.20 20:08 Artemisia Olvasottság: 308x
7

A bérgyilkos

Ava, a bérgyilkosnő különleges története Jessica Chastain, John Malkovitch és Colin Farrell triójával a főszerepben. Noha a műfaj alapjait Luc Besson már 1990-ben lefektette a Nikitával, és Tarantino Kill Billjével elérte a tetőpontját, azóta pedig az ilyen típusú filmek lassú kivérzésének lehetünk tanúi, mégis a különleges szót használtam. Merthogy az Ava nemcsak a stáblistája miatt különleges alkotás, hanem azért is, ahogy a műfaj megszokott elemeit újakkal vegyíti, például nagyobb hangsúlyt fektet Ava lelki vívódásaira, ahogy próbál megküzdeni a múltjával.

Elöljáróban elmondható, hogy a film fénypontja és lelke a címszereplő, akit a lehető legmagasabb színvonalon formál meg a kivételesen tehetséges és gyönyörű Jessica Chastain. Sok akciófilm elköveti azt a hibát, hogy megalkot egy impozáns és érdekes karaktert, akit aztán nem hagy kibontakozni, hanem hagyja elveszni az akcióáradatban. De Tate Taylor ennél sokkal hálásabban bánt Ava karakterével. A forgatókönyv ugyanis kitér a gyermekkorára, a fiatalkori függőségeire, megmagyarázza, hogy mi elől menekült a szervezethez, és vázolja a jelenlegi családi viszonyait.

A bérgyilkos

Dráma az akciófilmben, ami mégsem teszi vontatottá a filmet. Némileg lelassítja, de épp ez adja a történet lebilincselő foktorát; Ava egy világklasszis bérgyilkos, aki profi módon végzett 41 emberrel, és aki különösebb gond nélkül kijutott a Rijádban neki állított kelepcéből egy kisebb hadsereggel szemben. A remekbe szabott és izgalmas akcióvonal mellett azonban remekelnek a meggyötört, helyét nem találó nő lélekrajzában is, a családi drámája annyira hiteles, hogy bár ő egy bérgyilkos, mégis szinte minden nő együtt tud érezni vele.

Meg kell hagyni, hogy rajta kívül csak John Malkovitch mint Ava mentora, aki kiemelkedően alakít. Ava családja meglehetősen jellemtelen, bár Geena Davis a súlytalan szerepben is nagyszerű.Colin Farrell számára a garbó pulcsis, bajszos, idegesítő Simon nem lesz élete szerepe, de alapvetően jó antagonista. Összefoglalva tehát a film mellékszálai és mellékszereplői nem tökéletesek, mégis egy erős alkotás és egyedi élmény.

57 Ava  (2020)

akció | dráma | krimi | thriller

Ava (Jessica Chastain) egy képzett, profi bérgyilkos, aki egy magas rangú célpontok kiiktatására szakosodott szervezetnél dolgozik. A nő csendben és a legnagyobb alapossággal... több»

7