2020.09.27 17:05 Hámori Balázs Olvasottság: <100x
1

Elég félelmetes... hogy hova süllyedt a Warren univerzum

:::CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Őszintén szólva nem csalódtam, mivel nem is vártam ettől a filmtől semmit, tudtam, hogy nem lesz nagy durranás, de még így is rossz volt. Nem a látványra vagy a színészekre gondolok, meg egyébként, ha ez egy önálló film lenne, akkor egy tök átlag horror lenne jump-scare áradattal. Ez a film annak fényében rossz, hogy honnan indult, mivel a Warren univerzum részét képezi, vagyis a Démonok között volt az indulópont.

Elég félelmetes... hogy hova süllyedt a Warren univerzum

Személy szerint nekem egyik Annabelle se volt a kedvencem, de így a 3. résznél kijelenthetem, hogy elérték a mélypontot. Az említett Démonok között filmek se voltak hibátlanok, de kiemelkedtek az addigra eléggé ellaposodott és elklisésedett horrorfilmekből. A legnagyobb hibája talán az, hogy mennyire kiszámítható volt minden mozzanata. Ahogy megismerjük a főbb karaktereket, rögtön tudni fogjuk, ki mikor mit fog tenni, hogy Daniela lesz az, aki miatt elszabadul a pokol, hogy a srác, aki itt a szerelmi szál miatt van, majd hősként tetszeleghet és sorolhatnám.

Az ijesztések is, mivel pontosan tudni lehet, mikor jönnek, nem igazán ugrasztották meg a pulzusom, amiket egyébként a készítők a hangokkal igyekeztek fokozni, ami gyenge próbálkozás volt. Ahogy már említettem, a látvánnyal nem volt gond, bár a CGI kutya az nem volt az igazi, azért a szemeim nem kapartam ki miatta. A színészek is igazából hozták a figurát, szóval ezzel se volt bajom, inkább azzal, ahogy megvoltak írva.

Rögtön a Warren párral nyitunk és a babával, Annabelle-lel (azon mondjuk nevettem, hogy folyamatosan a Warren házaspárt alakító Vera Farmigával és Patrick Wilsonnal reklámozzák a filmet, és összesen nem szerepelnek 10 percet). A nyitás után kiderül, hogy ők elutaznak, de a lányuk, Judy nem megy, és bébiszittert hívnak, a Madison Iseman által alakított Mary Ellent, aki akaratlanul, de meghívja barátnőjét, Katie Sarife-et, vagyis Daniela Riost, aki arra kíváncsi, milyen félelmetes dolgok vannak a Warren ház mélyén (de a végén azzal jön, hogy csak az apjával szeretett volna beszélni, hát ezen is csak röhögtem).

Itt kezdődnek a bajok, mert minden figyelmeztetés ellenére Daniela amint egyedül marad, indul is a ház egyetlen lezárt és veszélyes szobája felé, ahol az összes korábbi esetből lévő tárgy megtalálható Annabelle-lel együtt, és természetesen mindent jó alaposan megfogdos, valamint kinyitja az üvegkalitkát, amit aztán nem zár vissza (mondjuk ez is röhej, a démon dobál mindenkit össze-vissza, megszáll, akit akar, de egy egyszerű zár csapdában tartja, bár ugyanilyen röhej volt a szoba ajtaja is, ami tele van zárral, de CSAK! egyetlen egy darab olyan zár van rajta, amihez kulcs kell), és szép lassan elszabadul a helyzet. Jönnek a szokásos szívatások, alakok jelennek meg a távolban, hangokat hallanak, és ez egyre jobban eldurvul.

A vége felé beindul a buli, és elég komoly aktivitás lesz, bár itt is volt röhejes rész, amikor is a szellemeket/démonokat a zseblámpa fénye képes meghátráltatni. A végén persze sikerül a lehetetlen egy nagy harc közepette, de a hülyeségnek még nincs vége. Amikor is Warrenék hazaérnek, megtartják Judy szülinapját, ahova a két lány, Daniela és Mary Ellen is elmennek, és Lorraine ajándékot ad Danielának, ami valójában az a fénykép, amin Daniela az apjával van, és ami Danielánál volt az elején. Mindenki örül, és vége. ...kivéve a nézőt.

Daniela karaktere kifejezetten idegesítő volt, pontosan olyan lány, aki nagy szájjal, gondolkodás nélkül csinálja a hülyeségeket. Persze értem, nélküle nem szabadult volna el a pokol a házban, de szerintem máshogy is megírhatták volna, vagy ha már az elején b@rom volt, a végére kicsit összeszedhette volna magát. Valószínűleg a sok bénázás miatt, de ez a 106 perc egy örökkévalóságnak tűnt nekem. A jump-scare áradat már szánalmas volt, és igazából az egész film olyan volt, mint egy összefoglaló videó, minden korábbi jelenséget bedobtak újra, és még mondhatnám azt is, hogy ez egy sztárparádé, vagyis démon, mert itt annyi van, mint az eddig bemutatott összes filmben, amivel amúgy nem lenne baj, de annyira látszódik, hogy semmi új ötletük nem volt, hogy az már fájt.

Sajnálom ezt a filmet is, mert én szeretem a jó horrort, és amikor megszületett ez az univerzum, azt hittem, ha nem is kiváló, de legalább a minimum fölött teljesít. Erre itt van az Annabelle, Az apáca és kitudja, hol a vége, félek attól, hogy a következő Démonok között is erre a sorsa jut majd. Nem igazán tudnám ajánlani senkinek, max. annak, aki új ebben a világban, mert őt meg tudja ugrasztani ez a sok jump-scare.

66 Annabelle 3  (2019)

horror | misztikus | thriller

Ed és Lorraine Warren spirituális életútja során rengeteg ereklyét gyűjtött, mind a gonosszal van fertőzve. Ezek közül a legádázabb a hírhedt Annabelle baba. Véres... több»

1