2020.10.14 09:55 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Bizonytalan anyai örömök

Valamikor a videotékák aranykorában volt szerencsém utoljára ehhez a filmhez, ezért gondoltam, itt az ideje, hogy újranézzem a The Unbornt (amit Magyarországon olyan hangzatos címmel láttak el, mint a Gyilkos magzat, vagy a kevésbé ismert, de szintén ehhez a filmhez tartozó A meg nem született). Nem oly rég volt szerencsém az 1974-ben készített, It's Alive című horrorfilmhez (amit Magyarországon szintén igencsak fellengős címen mutattak be, ez volt A kannibálbébik támadása), így már értettem, hogy a film készítői miért is nyilatkozták anno, hogy filmjüket elsősorban az It's Alive ihlette. Tény, hogy sok hasonlóság található a két történet közt.

Magát a történetet átlagosnak mondanám, viszont a mondanivalója igencsak erős és elgondolkodtató. Egyfajta horrorisztikus propagandafilmként is felfogható az abortuszellenzők szempontjából, és erre kimondottan jól rájátszottak a készítők (főleg a film utolsó képsoraival). Továbbá sikerült az egész film alatt elég nyomasztó atmoszférát megteremteniük, ami passzolt a történethez. Viszont sajnos maga a sztori sok helyen lyukacsos, hisz vannak benne melléktörténetszálak, amik persze kapcsolódnak a fő történetszálhoz, viszont idővel teljesen elsiklanak ezek felett, pedig, ha magyarázatra nem is feltétlenül szorulnának, a néző kíváncsiságát lehet, hogy piszkálják (az enyémet mindenesetre igen).

Bizonytalan anyai örömök

Továbbá a történetben vannak olyan dolgok is, amiket talán egy kissé felszínesen kezelnek; igaz, nem annyira, hogy zavaróvá váljanak, ahhoz viszont épp eléggé, hogy kérdéseket hagyjonak maguk után. Dicséret illeti a film zeneszerző párosát is (Gary Numan és Michael R. Smith), hisz kimondottan nyugtalanító és sok esetben baljós hangvételű zenei betétekkel tudták tovább fokozni a film atmoszféráját. A történet karakterei két kivételtől eltekintve teljesen átlagosnak nevezhetők. A két erős karakter viszont fontosnak mondható a film története szempontjából, hisz az egyik az anyát, Virginiát alakító Brooke Adams, a másik pedig a Dr. Meyerling karakterét alakító James Karen (1923–2018). Kissé sajnálatos, hogy a többi karakter igencsak egydimenziós és felejthető.

A Gyilkos magzat című film nem egy erős horror, hisz a horrorelemek csak ritkán köszönnek vissza benne, viszont tartalmaz mondanivalót, ezért egyszeri megtekintésre teljesen alkalmas, főleg azok számára, akik nem utasítják el a 80-as és 90-es évek horrorfilmjeit.

dráma | horror | sci-fi | thriller

Brad és Virginia hosszú évekig próbálkoztak, hogy gyermekük szülessen. A megnyerő modorú Dr. Mayerling, a genetika és a mesterséges megtertmékenyítés szakértője ígéretet... több»

2