2020.10.25 05:32 Artemisia Olvasottság: 159x
5

Sherlock Holmes árnyékában

Sherlock Holmes alighanem a világirodalom legnépszerűbb karaktere; ennek megfelelően pedig a legtöbb pastiche jellegű mű ihletője. Már a detektívzseni atyja, az őt eredetileg megálmodó Sir Arthur Conan Doyle életében elkezdődött a különböző feldolgozások és adaptációk készítése, mely egészen napjainkban is folytatódik. A több emberöltőn keresztül születő művek műfaja idővel eltolódott az eredeti, klasszikus angol detektívtörténetektől, és sokféle betoldással és kiegészítéssel színesítették. A Sherlock-pastiche univerzum 4 alcsoportra osztható: 1. Az újonnan íródott történetek Sherlock Holmes főszereplésével, 2. Olyan történetek, melyekben mellékvonalon felbukkan Sherlock Holmes karaktere, 3. Olyan történetek, melyekben Sherlock Holmes mondvacsinált rokonai, leszármazottai szerepelnek, 4. Olyan történetek, melyekben nem bukkan fel Sherlock alakja, de hatása érezhető a teljes művön.

Ennek a trendnek a legújabb terméke a Netflix sztárparádéval operáló, őszi nagy dobása, az Enola Holmes. A Nancy Springer kortárs írónő által kitalált és papírra vetett young adult regény alapján készült film Sherlock ( Henry Cavill) húgának, Enola Holmesnak (Millie Bobby Brown) a kalandját meséli el, aki eltűnt édesanyjuk, Eudoria ( Helena Bonham Carter) hátrahagyott, titkosított üzeneteit követve megszökik szigorú bátyja, Mycroft (Sam Claflin ) elől, és édesanyja keresése közben segít Tewskbury ifjú márkijának rejtélyes ügyét felgöngyölíteni, a történet végére pedig önmagára is rátalál, és megtanul a saját útján járni. A modoros és megnyerő Sherlock pedig mindeközben kimérten teázgat és anekdotázik, hagyva, hogy a húga leiskolázza őt a rejtélyek megoldása terén...

Sherlock Holmes árnyékában

Enola bár jól megírt karakter, viták folynak róla, hogy a személye kicsinyíti-e a Sherlock-történeteket, avagy kellő szubkulturális vérfrissítés-e. Bizonyos értelemben mindkét állításnak van létjogosultsága, sokkal inkább az a kérdés, hogy az Enola Holmes mint önálló mű vajon megállná-e a helyét, ha a Sherlock Holmes-kultusz nem támogatná meg?

Tény és való, hogy jól megírt, szórakoztató alkotásról beszélünk. Kellemes, klasszikus angol, mégis YA-beütésű humor hatja át a filmet és a 4. falat áttörő narrációt. A színészi alakításokra nem lehet kifogás, mindenki nagyszerűn hozza a rá osztott szerepeket. Az, hogy Sherlck és Mycroft személye kissé sótlan, nem a színészek hibája, hiszen mind Cavill, mind Claflin nagyszerű karizmával alakít, egyszerűen a forgatókönyv nem hagyott nekik elég teret. Millie Bobby Brown és Louis Partridge is jól hozzák a zabolátlan kamaszok szerepét, helyenként túl is játsszák , de még jót is tesz az összhatásnak.

A történet 2 szálon fut, melyek nem kapcsolódnak össze a végén, sőt az egyik annyira ellaposodik, hogy mintegy magától oldódik meg. Ennek ellenére nem hagy maga után keserű szájízt, könnyed, szórakoztató élmény a megtekintése, de a végső konklúzió mégis az, hogy Sherlock Holmes bevonása nélkül teljesen felejthető film lenne.

dráma | kaland | krimi | misztikus

Enola Holmes (Sherloch Holmes tizenéves húga) édesanyja eltűnik, és mivel most nem számíthat bátyja segítségére, egyedül kezd nyomozásba. Egy hatalmas politikai... több»

5