2020.10.29 11:48 Kóborló Olvasottság: 363x
1

A palást átka

Valamikor nagyon régen, egy tévécsatorna késő esti műsorában futottam bele a Ma este harapok című filmbe. Akkor még nem tudtam, hogy a rendezői székben olyan személyt köszönthetünk (Tobe Hooper, 1943–2017), aki igencsak meghatározó alakja volt a horrorműfajnak, hisz többek közt neki köszönhetjük rendezés terén az 1974-es, A texasi láncfűrészes mészárlás című klasszikus horrorfilmet, vagy az 1982-es, Poltergeist - Kopogó szellem című, mára már szintén klasszikusnak számító horrort, valamint a szintén említésre érdemes, 1985-ös Életerőt is.

Ezek a filmek egyértelműen mozis bemutatásra készültek, de azért Tobe Hooper élete során jó pár tévéfilmet is készített, ezek közül egyértelműen a legismertebb Stephen King Borzalmak városa című könyvének tévéfilm változata, amit 1979-ben A gonosz háza címen mutattak be. Tulajdonképpen ezen dolgok ismeretében kezdtem bele a Ma este harapok című tévéfilm újranézésébe, hisz már úgyse nagyon emlékeztem belőle sok mindenre.

A palást átka

Jelen filmünk történetét egész érdekesnek mondhatnám, hisz mindig is vonzottak az aztékok, inkák, maják mitológiájáról készült filmek, és itt ezt választották alaptörténetnek (kár, hogy tulajdonképpen csak a kiindulási pontja ez, és elég gyorsan degradálják a további történetet egy egyszerű és igencsak nehézkesen élvezhető tucattörténeté).

Sok film történetéről elmondható, hogy volt potenciál benne, de valamilyen ok miatt a készítők nem éltek ezzel, és hagyták elsorvadni a kész filmet. Na már most ez a sajnálatos felállás itt is megtalálható, hisz igencsak mellőzték a misztikumot, ami sok pozitívumot tudott volna hozzáadni ehhez a tévéfilmhez. Tulajdonképpen ennek hiánya miatt szinte az egész feszültségmentesre sikeredett, de legalább nem vált teljesen unalmassá.

A film egyik pozitívuma, hogy a szereplők tudtak egy kis színt vinni a produkcióba, hisz megtalálható a szereplők sorai közt Anthony Perkins (1932–1992), R. Lee Ermey (1944–2018), Dee Wallace és az igencsak dekoratív Madchen Amick is. Úgy gondolom, hogy egy ilyen névsor azért jobb filmet is megérdemelt volna, bár a színészi alakításokat nem mondanám rossznak. Ilyen nevekkel a kamera mindkét oldalán jómagam sokkal többre számítottam, de sajnos ezt itt most nem kaptam meg.

horror | thriller

Egy azték áldozati oltár kerül a helyi múzeumba, amit felnyit az ott dolgozó professzor. A belsejében talál egy csodálatos vörös palástot, aminek gonosz tulajdonsága van, hisz... több»

1