2020.12.09 15:37 Kóborló Olvasottság: 883x
1

Meglepő mélységek

Az év végéhez közeledve az elmúlt napokban szemezgettem a 2020-as horrorfilmes felhozatalból. Ha ki kéne emelnem egy olyan filmet, aminek a története képes volt megérintenie úgy, hogy elöljáróban semmit nem hallottam az adott produkcióval kapcsolatban (ezáltal persze az elvárásaim is igencsak alacsonyak voltak), minden bizonnyal eme filmet választanám.

Tulajdonképpen a Fekete doboz című film egyből egy VOD szolgáltató (Amazon) műsorkínálatára készült, viszont egy igencsak jól ismert stúdió hathatós segítségével, ez pedig a Blumhouse Pictures volt, ami jó ajánlólevél volt számomra, hisz rengeteg jó horrorfilm elkészítésében vállalt már szerepet eme stúdió.

Meglepő mélységek

Magát a film történetét két részre osztanám, méghozzá azért, mert míg az első felét (ami körülbelül a film játékidejének a felét emészti fel) egyáltalán nem éreztem sem egyedinek, sem igazán emlékezetesnek, valahol a történet közepe felé ez teljesen megváltozott, és totálisan sikerült meglepnie, ráadásul kimondottan erősre is sikeredett.

Nem szívesen mennék jobban bele a történet taglalásába, hisz jó pár csavar is található benne, ráadásul az efféle történetet egyfajta kirakós játékhoz is lehetne hasonlítani; jó pár olyan cselekmény is van benne, amit akkor és ott nem feltétlenül lehet az előtte látott eseményekhez egyértelműen kapcsolni, viszont ha majd a történet eljut egy bizonyos pontjára, ezek is szépen elfoglalják az adott helyüket a film fő történetszálában.

Tehát a története engem képes volt magával ragadni, és folyamatosan fenntartani az érdeklődésemet is; ehhez szerencsére nagyon jók voltak még ráadásképp a karakterek, illetve az őket eljátszó színészek is. Még talán azt is ki merem jelenteni, hogy az alakításaik még dobtak is ráadásként egyet a film történetén, hisz még emberibbé tették, és talán még a drámai vonulatát is képesek voltak még mélyebbé tenni.

Viszont érdemes megemlíteni azt is, hogy azért eme produkció igencsak messze van a horror műfajától, és azon nézők, akik elsősorban ezt várják majd el a filmtől, valószínűleg csalódni fognak, hisz itt sokkal inkább a dráma, a misztikum a domináns, és a horror (már, ha egyáltalán volt is benne) igencsak a háttérbe szorult.

Pontosan nem tudnám megfogalmazni, hogy mely nézőcsoport elvárásainak felelne meg ez a film. Talán azok számára lesz üdítő érzés, akik szeretik az érdekes és emberi történetekkel átszőtt, misztikus alkotásokat.

horror | misztikus | sci-fi | thriller

Egy egyedülálló apa egy tragikus autóbaleset részese lesz, rövidesen pedig részt vesz egy olyan kísérletben, amelynek még szörnyűbb következményei lesznek. több»

1