2020.12.25 09:40 Artemisia Olvasottság: 343x
4

Minden titokra fény derül

Nem szokványos karácsonyi film, mely a Télapó munkájának kulisszatitkaiba nyújt bepillantást. Olyan kérdésekre ad logikus választ, mely már minden gyerek és felnőtt fejében megfordult a Mikulás legendája kapcsán: Hogyan tud elolvasni minden levelet, amit a gyerekektől kap? Hogyan tudja egyetlen éjszaka alatt bejárni az egész világot? Hogyhogy soha nem látja senki?

Amíg ezek a kérdések megválaszolatlanok, addig varázslatosnak hat a Mikulás személye, azonban a Karácsony Artúr lerántja a leplet a titkokról, és egy csúcstechnológiás high-tech főhadiszállással, egy sugárhajtású szupergéppel és speciálisan kiképzett manók hadseregével magyarázza a Mikulás "bevetéseinek" sikerét. Azonban a rajzfilm itt még nem áll meg az illúziórombolásban: a Christmas család ugyanis generációk óta hivatásos szinten űzi a Télapó szakmáját, az együtt élő 3 generáció, a már nyugdíjazott Téltata, a porondon lévő, de leköszönés előtt álló Télapó, valamint a cím következő várományosa, az Y generációt képviselő Steve pedig ádáz dominanciaharcot folytatnak egymással, kölcsönösen lenézve a másik generációját, és az az általa képviselt dolgokat.

Minden titokra fény derül

A pozícióért és az azzal együtt járó elismerés miatti hatalmi harcban pedig háttérbe szorul a karácsony lényege, sőt az ajándékozás öröme is. Amikor egy kislány kimarad az ajándékozásból, a Christmas család csak legyint, mondván, a sikeres akció fényében egyetlen gyerek minimális hibafaktor. A Télapó fiatalabbik fia, a postázó részlegen szolgálatot teljesítő Artúr az egyetlen, akit még nem fertőzött meg a rivalizálás, és aki észben tartja a karácsony lényegét. Miután családja leszavazza ötletét, hogy mindenképpen szállítsák ki a kimaradt kislány ajándékát, az öreg Téltatával összefogva, annak "retró", rénszarvasok vontatta szánján vágnak neki az útnak.

Maga az utazás bár kalandosnak mondható, és némi tipikus angol humort is csempésztek bele, valahol a lagymatag és a közepes között ingadozik. A film elején elveszett varázslatot és ünnepi hangulatot pedig a végkifejlet sem adja vissza. Szépnek szép, de valahogy olyan középszerű. Egy gyerekrajzfilm, mely csupa felnőttes témát taglal, egy karácsonyi film, mely az ünnepi hangulatot rivalizálással, önteltséggel és törtetéssel rontja el (már csak azt vártam, hogy mikor megy bele annak kitárgyalásába, hogy anyagilag hogyan finanszírozzák az ajándékozást és a bevetéseket, de ez szerencsére nem történt meg). Tehát a Karácsony Artúr egy karácsonyi témájú, de nem karácsonyi estékre való film.

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

A Télapó olajozottan és pontos szervezéssel működő ajándékosztó üzemébe hiba csúszik: mind a kétmilliárd gyermek időben megkapja ajándékát, kivéve egy kislányt, aki... több»

4