2021.02.01 12:33 Kóborló Olvasottság: 160x
1

Egy morbid és kiábrándító film

George A. Romero (1940–2017) számomra – és nagy valószínűséggel a filmtörténelemben is – elsősorban a zombifilmjeivel híresült el. Erre 1973-ban, munkássága még korai szakaszában elkészített egy olyan filmet, ami csak részben hordozza magán a zombis műfajú filmek sajátságosságát, viszont olyan erős és kegyetlen társadalomkritikát fogalmaz meg, amit eddig egyik művében sem láttam.

Valamikor nagyon régen volt már szerencsém ehhez a filmhez, viszont az azóta eltelt évek és a számtalan megnézett film miatt alig emlékeztem már eme alkotásra, így időszerűnek éreztem Az őrültek újranézését. Őszinte leszek, sokkal jobb filmként maradt meg az emlékeimben, mint amilyen valójában. Több olyan probléma is van benne, ami egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet.

Egy morbid és kiábrándító film

Az első gondom a történetvezetéssel volt. Még szinte alig kezdődik el a film, és máris annyi eseményt láthatunk, hogy csak kapkodtam a fejemet a cselekmény követése miatt. Ez persze nem egyértelműen rossz, hisz nézhetjük akár úgy is, hogy a film történetvezetése egyből berántja a nézőt az őrület különböző mélységeibe, csakhogy nálam ez azért nem működött, mert elvész az atmoszféraépítés, és sajnos az a tény is, hogy a produkció arányosan fokozza a feszültséget. Aztán ott vannak a karakterek, illetve a párbeszédek. Sokszor csak fogtam a fejemet, mert egyik téren sem teljesít túlzottan fényesen a film. A technikai kivitelezések sem túlságosan jók, és az operatőri munka is igencsak csapongó.

Mindezen negatívumai mellett azért mégis meg-megcsillan Romero zsenialitása, hisz egy olyan kegyetlen és elgondolkoztató társadalomkritikát kapunk, ami mondanivalójával még több napig velem maradt. Továbbá ügyesen használja ki a film a katonaságra és az általuk gyakorolt erőszakosságra épülő emberi bizalmatlanságot. Egy pillanatra sem akarja árnyalni a katonaság cselekedeteiben és jelenlétében a gonoszságot, viszont nagyon ügyesen nyúl ahhoz, hogy az erőszak csak erőszakot szülhet, ami még a félelmet is felül tudja írni az emberekben.

Úgy gondolom, hogy kissé átgondoltabb történetvezetéssel, kissé árnyaltabb karakterekkel és kidolgozottabb megjelenítéssel egy igazi klasszikus születhetett volna.

akció | horror | katasztrófafilm | sci-fi

George A. Romero 1973-as, azonos című horrorklasszikusának remake-je Breck Eisner (Szahara) rendezésében. Képzeld el, hogy olyan kisvárosban élsz, ahol mindenki biztonságban van,... több»

1