2021.03.11 21:16 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 126x
2

Cserhalmi a magyar Delon, de semmivel sem rosszabb

András Ferenc óriási nagy szerencsénkre a Cserhalmi György nevű zseniális színészt választotta ki Simon József taxis szerepére. Hihetetlen arc- és kézjáték, mimikák, játék a hangokkal, szinte mindent megmutat a repertoárjából. A kissé reszelős, de mégis érces hang is hozzájárul Cserhalmi sármjához. Igen, ő a mi Delonunk.

A filmről is írok egy keveset, amit 1981–82-ben készítettek, és 1983-ban Arany Medvére jelölték Berlinben, de "csak" közönségdíjas lett. Hát nézzük a sztorit! Simon József, mint oly sokan, egy csúnya váláson van túl, és totálisan le van égve. Ezért aztán mérnöki munkája mellé szabadidejében bevállalja a taxizást. De pechjére a megspórolt kis pénzét ellopja két utas, akikről később kiderül, hogy már jó harminc éve ebből élnek, tehát profi tolvajok. A rendőr, aki felveszi a jegyzőkönyvet, nem hisz neki, ezért Simon eldönti, ha törik, ha szakad, valahogy előkeríti pénze elrablóit.

Cserhalmi a magyar Delon, de semmivel sem rosszabb

Közben próbál kölcsönkérni szeretőjétől, Ágitól (Udvaros Dorottya), aki pedig az eltartóját próbálja meg leszedni. Dr. Árpitól próbál meg kérni (Ajtai Andor György), de sikertelenül. Simont az egyik haverja egy maszek karosszéria lakatoshoz küldi azzal, hogy ott uzsorakamatra, de kap pénzt. Oda is megy, és mialatt várakozik Kowarski Elődre (Bács Ferenc), véletlenül a feleségétől megtudja, hogy két elegánsan öltözött idősebb hölgynek egy nappal ezelőtt eltűnt a kutyája, Jeromos, pont ott, ahol ő felvette a két nőt. Egyből összeáll a kép.

Simon kinyomozza az egyik hölgy telefonszámát, és felhívja, hogy nála van Jeromos, és tízezer forintért vissza is adja. Elszedi – kissé erőszakosan – a tényleges megtalálótól, és most Halmosné (Temessy Hédi) lányát hívja fel a pénzért. Közben behívják a rendőrségre, és közlik vele, hogy igen, tudják, hogy Halmosné lopta el a pénzét, ő már az ötvenes években is tolvajkodott Részvét Mici néven. De sajnos nincs ellene bizonyíték. Simon egyre elkeseredettebb, és brutális tettre szánja el magát.

Találkozik Halmosné lányával, de nem adja át a kutyát, hanem leüti Cecíliát (Maria Gladkowska), és elviszi megkötözve a lepukkant nyaralójába, ami inkább egy kis vityilló, ami kívül-belül romos. Felhívja Halmosnét, és immár hirtelen egy millió forintot kér a lányáért cserébe, hiszen nem sokkal ezelőtt már százezer forinttal megzsarolta, hogy kipakol a rendőrségnek, de akkor Halmosné kinevette. Most azonban már más a szituáció, hiszen lánya élete a tét, és Simon egyre zavarodottabb és elkeseredettebb, hiszen ő csak a jogos pénzét szerette volna visszakapni.

Egyszerűen zseniális Cserhalmi átváltozása, szó szerint gátlástalan bűnözővé válása a filmben. Simon mindenre elszánt. Halmosné kihívja a rendőröket, akik megtalálják Cecília kocsiját, benne a döglött kutyával, és egyből sejtik, hogy nagy a baj. Közben, ahogy Simon telefonon beszélget Halmosnéval, a lány hallgatja, hogy az anyja egy tolvaj, és abból van pénzük, és nem amit mondott neki, az apja örökségéből. Itt a drámai képsorok miatt szívszorító a film, és a tompa, élettelen színek csak fokozzák a kilátástalanságot és tanácstalanságot. Cserhalmi is kezd összezuhanni, és Cecília is gyenge, erőtlen, pedig mindketten valamilyen szinten ártatlan áldozatok.

Közben Halmosné összeszedi a pénzt, mert sejti, hogy nagyjából vége ennek az életmódnak, és felhívja a testvérét (Perczel Zita). Megkezdődik a végkifejlet. Simon különböző trükkökkel átveszi a pénzt, és már tudja, innen nincs visszaút, a legközelebbi megálló a pokol. A Dr. Árpitól ellopott Ladát elviszi Kowarskinak fizetségül, és itt megtörténik az átváltozás, ballonkabátot húz, a bőrdzsekijét elhagyva. A váltságdíjból háromszázezer forintot átad az ex-nejének (Pap Vera ), a hétszázezer forintot pedig egy taxiban hagyja. Kiviteti magát a vityillóhoz, de direkt nem fizeti ki a viteldíjat egy másik taxisnak, aki azonnal hívja a rendőröket, akik már rájöttek menet közben, hogy Simon az emberrabló.

Halmosné inkább feladja magát, csakhogy a lányát mentse. Cecíliát szabadon engedi, aki a filmben először nevezi Simont Dögkeselyűnek. Itt következik a híres mondata: "És egy alapvető dologban eltérek tőlük. A keselyű nem zabálja magát szánt szándékkal halálra". Ez végszónak is beillik, hiszen Simon így köszön el az élettől. Sötét van kinn, koromsötét, a kis vityillóban az olajkályha tüze titokzatos formákat ad, Simon pedig így búcsúzik az életétől, amit ő rontott el, vagy csak balszerencsés csillagzat alatt született. Szirénák hangja hasít bele a csendbe, és Simon megnyitja a gázpalackot. A történet és a film is véget ér.

Egy óriási magyar thriller, ami nem nélkülözi az adott kor rákfenéit, problémáit, és a drámai vonal is nagyon erősen jelen van. A zene, ami végig a hatása alatt tart, Kovács György munkáját dicséri. Ragályi Elemér, akit – gondolom – senkinek sem kell bemutatni, óriási és csodálatos operatőri munkát rakott le az asztalra. Abszolút nézhető a mai napig. Megelőzi a korát, kár, hogy nem teremtett stílust és követőket itthon.

dráma | krimi

Simon József taxisofőrt kirabolja két idős hölgy utasa. Hiába fordul az elvált, adósságokkal küzdő férfi a rendőrséghez, a hatóság emberei kétkedve fogadják a... több»

2