2021.03.15 19:10 Kóborló Olvasottság: 615x
5

Sivatagi rémálom

Wes Craven (1939–2015) bemutatkozó filmjével, az 1972-es, Az utolsó ház balra című horrorjával indította el pályafutását, ráadásként mondhatjuk, hogy elég erőteljesen, de amint mondani szokták, egy fecske nem csinál nyarat, így az első filmje után még semmi kiemelkedőt vagy maradandót nem mondhattak a horrorrajongók a rendezőről.

Közel öt évvel a bemutatkozó filmje után ismét egy horrorfilm készítésébe kezdett, méghozzá a The Hills Have Eyesba. A két film közt csupán álnéven (Abe Snake) készített egy filmet (The Fireworks Woman), amit műfajilag egyfajta kikacsintásként is lehet kezelni a híres rendező életútjában, hisz merőben eltért az első, vagy majd akár a későbbi műveitől is.

Sivatagi rémálom

Craven második nagyjátékfilmjének forgatása 1977 tavaszán kezdődött a kaliforniai sivatagban, ami egyáltalán nem volt könnyű a stáb számára (az interjúk alapján), hisz a sivatagi klíma mindenkit megviselt. Szerencsére ezen nehézségek egy pillanatra sem köszöntek vissza a kész filmen, és azt kell, hogy írjam, hogy Craven második filmje még jobb lett, mint az 1972-es bemutatkozó műve.

Szintén egy interjú során azt nyilatkozta, hogy a legnehezebb dolog számára nem is a forgatás közben volt, hanem amikor elkészültek a teljes filmmel, az amerikai korhatár besorolási bizottság a legmagasabb, X-es besorolást akarta adni a brutalitása miatt, a stábnak pedig vágásokkal kellett elérnie, hogy a kedvezőbb, R-es besorolást kapja meg a film. Craven szerint ezen dolgoztak a legtovább, de végül sikerrel jártak, ráadásként mára már egy kultikus horrorfilmként beszélhetünk róla.

A Sziklák szeme című horrorfilmnek sokan csak a 2006-ban remake-elt változatát ismerik (ami tény, hogy tényleg kiemelkedő minőségű volt a remake-elt filmek listáján), de én személy szerint az eredeti változatát is kedvelem, hisz a színészi alakítások eléggé meggyőzőek lettek. Talán egy-két olyan karaktermegjelenítés található benne, amitől kissé érződik a film kora, de egyáltalán nem annyira, hogy ettől kizökkenhetne a néző (még akár mai szemmel nézve is).

A film feszültségábrázolása teljesen rendben volt, ráadásként a történetvezetése is igencsak pörgős lett. A technikai kivitelezéseknél kissé érződik a költségvetés, de ez sem volt túlzottan zavaró számomra. Talán csak a befejezése volt kissé esetlen, de mivel 1984-ben elkészítették a második részét, amihez még nem volt szerencsém, nem tudhatom, hogy a folytatásának a története hol veszi fel az első rész fonalát, ha egyáltalán felveszi.

Mindent egybevéve én jól szórakoztam rajta, hisz tényleg egy élvezhető horrorfilm lett a végeredmény, ami után számomra Wes Craven neve egybeforrt a horror műfajával.

horror | thriller

Egy család nyaralni indul, amikor a Sziklás hegységben váratlanul lerobban az autójuk. Mivel segítséget senkitől nem remélhetnek, maguk próbálnak meg valamiként kimászni a... több»

5