2021.03.24 23:18 Anti007 Olvasottság: 738x
2

Vezekeljünk bűneinkért!

Vannak olyan horrorfilmek, amikben patakokban folyik a vér, vagy tele vannak jumpscare-ekkel, és vannak olyanok, melyekben a félelem lassan kúszik körénk, és nyomasztó hangulatával teljesen padlóra küld minket. Ilyen a Téli menedék.

Amikor nem tudjuk, mi a képzelet, mi a valóság, és közben egyre inkább érezzük, valami nem stimmel. Ez pedig aggasztó, feszültségkeltő és félelmetes. Ezt legtöbbször Hitchcock filmjei alatt lehet érezni (Gázláng), de ilyen például Stephen King Ragyogása is. A The Lodge szerintem nem is horror, sokkal inkább pszichothriller. Ebben a műfajban pedig helytálló, sőt erősnek is mondanám.

Vezekeljünk bűneinkért!

Egy család széthullása nem csak a gyereket viseli meg. Laura (Alicia Silverstone) szembesül azzal, hogy a házasságuk tönkrement, férje már másban keresi a boldogságot, sőt válni szeretne. Így inkább eldobja az életét, öngyilkos lesz. Két gyerekük szenvedi meg legjobban az egészet, mert elvesztik az édesanyjukat, és azzal is szembesülniük kell, hogy az apjuk (Richard Armitage) már mást szeret, és ezt velük is elfogadtatná.

Közeledik a karácsony, így az apa úgy gondolja, remek alkalom lenne Grace (Riley Keogh) bemutatására és a család összekovácsolására. Egy erdő mélyén lévő téli házikó ideális helynek bizonyulna, ám erre a gyerekek még nem állnak készen. A mostohaanyuka nem nyeri el a gyerekek bizalmát, főleg azért, mert egy régebbi trauma miatt Grace lelkiállapota labilis, és erre ők is rájönnek.

Ennek ellenére felkerekednek, és az ünnepeket az eldugott házban tervezik tölteni. Ám egy váratlan fordulat miatt az apjuknak pár napra vissza kell menni a városba, így Aidan (Jaeden Martell) és Mia (Lia McHugh) egyedül maradnak összezárva újdonsült mostohaanyjukkal. Az első éjszakát követően minden megváltozik. Arra ébrednek, hogy minden holmijuk eltűnt, se villany, se áram, se étel, a telefonjaik lemerülve. Ami még fokozza a feszültséget, hogy Grace szorongás elleni gyógyszere is eltűnt. Csapdába esve kénytelen összefogni a gyerekekkel, de minden annyira szétesik, nem tudhatja, mi áll a háttérben. Az elméje játszik vele, vagy valami mással kell szembenéznie.

Minimális szereplőgárdával és akár egy helyszínnel is lehet érdekes egy film, főleg, ha mi is kételyek közé rekedünk. Mi a képzelet, mi a valóság? Úgy gondolom, a Téli menedék az igényesebb horrorrajongók tetszését biztos elnyeri, mert bizonytalanságban tartva borzonghatjuk végig, míg fény derül az igazságra. Ahogy szokták mondani, "a kevesebb néha több" elve jellemzi a filmet.

Riley Keough (aki mellesleg Elvis Presley unokája) egész jó alakítást nyújt Grace szerepében, de a többi karakter is rendben van. Nem egyszerű film, az biztos. Azoknak ajánlanám, akik bírják az ilyen lelkileg is "terrorizáló", egy helyszínen játszódó filmeket, melyekben a rémület a valóság megkérdőjelezéséből fakad, és inkább nyomasztó, mint ijesztő. Egy biztos: ne erőltessünk traumát, gyászt feldolgozó gyerekekre új anyukát! Különben vezekelhetünk a bűneinkért...

dráma | horror | thriller

Richard és Grace hamarosan egybekelnek, az örömteli eseményt azonban beárnyékolja, hogy Richard gyerekei úgy érzik, Grace jogtalanul készül elfoglalni anyjuk helyét a családban.... több»

2