2021.03.28 15:46 Eastern79 Olvasottság: 224x
1

Ne csesztesd a Télapót!

A Mikulás egy olyan természetfeletti képességekkel rendelkező ember, aki az ajándékozástól marad fiatal, egyébként meg egy morcos hipszter, akit Chrisnek (Mel Gibson) hívnak.

Ha a felütés nem lenne kellően bizarr, akkor a folytatás biztosan az lesz. Ugyanis az anyagi gondokkal küszködő ajándékosztó szerződést köt a hadsereggel, hogy a manók által üzemeltetett ajándékmanufaktúrában (ami mellékesen egy a Chris pajtájából megközelíthető föld alatti komplexum) fegyvereket gyártsanak ideiglenesen. Mindeközben egy meglehetősen elmebeteg és erőszakos kisgyerek némi fondorlattal bérgyilkost bérel, hogy az nyírja ki a Mikulást, mert nem azt kapta tőle karácsonyra, amit remélt. Talán mondanom sem kell, a bérkiller ha lehet, még nagyobb pszichopata, mint a megbízója.

Ne csesztesd a Télapót!

Tényleg rendkívül hülyén hangzik így leírva, és egyből az jutott eszembe, hogy vagy valami teljesen elborult vígjáték lesz belőle, vagy valami óriási katyvasz. Szerencsére azonban egyik sem.

Az első pár perc után beszippant a film hangulata. Jarmusch-ra emlékeztető lassú sodrása és a szociopata gyerek (akire csak "kis szaros"-ként és "taknyos kis pöcs"-ként hivatkoznak) főgonoszként szerepeltetése megágyazhatott volna egy korrekt társadalomkritikának is, de ezzel kapcsolatban megelégedtek egy-két kikacsintással, helyette inkább a bérgyilkos karaktere váltja a fiút, majd az ő jellemén (vagy annak hiányán) keresztül jutunk el a véres végkifejletig.

Kevés poén került a filmbe, és a meseszerű vonalat is csak a manók, valamint Chris különleges képességei képviselik, ennek ellenére – vagy pont ezért – a film mégis működik. Visszafogott thriller hangulata lett az egésznek, Gibson elképesztően menő, a végső leszámolás véres és brutális, az odavezető út pedig rendhagyó és kegyetlenül stílusos, hogy aztán a legeslegvégére még egy tanulságra is maradjon erő: Ne csesztesd a Télapót!

67 A dagadék  (2020)

akció | fantasy | thriller | vígjáték

Egy csalódott 12 éves srác, aki idén karácsonykor nem kapott mást, csak szenet, bosszúból felbérel egy bérgyilkost, hogy csinálja ki az öreget. A Télapónak minden... több»

1