2021.04.06 10:03 jakedave Olvasottság: 331x
1

Az elmúlás sosem költői

A nehéz és nyomasztó témákra különösen fogékony osztrák filmrendező, Michael Haneke szerzői filmjének megtekintése csak nagy lelkierővel bíró nézőknek ajánlott.

Az alkotásban egy párizsi idős házaspár, név szerint Georges és Anne történetét ismerjük meg. Boldog és egyszerű életvitelük fenekestül felfordul, mikor Anne egy roppant felkavaró jelenet során stroke-ot kap. Testének egyik oldala teljesen lebénul, így férje odaadó ápolásával tudja csak a mindennapi feladatait elvégezni. Már a mű ezen szakasza is megviseli a nézőközönséget nagyszerűen adagolt, kínos pillanatival, ám a film "java" még hátra van; rövid időn belül Anne elszenvedi második stroke-ját is...

Az elmúlás sosem költői

A film elképesztően erős elemekkel mutatja be az elmúlás és a magatehetetlenség tragédiáját. Sokatmondó momentum például Anne meztelensége egy fürdetés során, vagy ahogy elcsattan egy pofon, vagy ahogy Georges egy ponton bezárja az ajtót, vagy ahogy a galambot "üldözi"; nem beszélve a film zárójeleneteiről és az egész művet átszövő, apró ingerekről. S milyen erős szeretet és önfeláldozás kell ahhoz, hogy ily feltétel nélkül álljunk a társunk mellett ebben az helyzetben?

A lebénult ember mozgásképtelensége jobban megviseli magát a magatehetetlen embert, mint azokat, akik őt ápolják. El sem lehet képzelni, hogy mekkora frusztráció és harag keletkezik, és épül fel folyamatosan egy emberi lényben ebben az állapotban. Ezért is a világ egyik legnehezebb és legvitatottabb kérdésköre az eutanázia.

Fontos megemlékezni a két főszereplő, Jean-Louis Trintignant és Emmanuelle Riva játékáról, mivel enélkül nehezen lett volna a film ennyire dokumentumfilmszerűen magával ragadó (és egyben nyomasztó). A főszereplő színésznő egyébként pont a már említett, reggelizős jelenet próbájával nyerte el a szerepet, Haneke nyilatkozata szerint magasan az ő játéka volt a legmegindítóbb. Feltűnik továbbá a rendező és sokak kedvenc francia színésznője, Isabelle Huppert, aki már A zongoratanárnő című, szexuális devianciákat tárgyaló drámában is lehengerlőn játszott, vagy épp nem olyan régen a szenzációs Elle-ben. Huppert egyszerűen nem veszít a bájából, hatvanévesen is ugyanolyan vonzó, mint húsz- vagy épp negyvenévesen.

A műalkotás témájának és érzelmi világának erősségét jelzi az a tény is, hogy minden létező díjat megnyert, a teljesség igénye nélkül: Arany Pálma, Oscar-díj, Bafta-díj, Európai Filmdíj, David di Donatello-díj, Gloden Globe-díj és még sorolhatnánk szinte a végtelenségig. Széles körben elismert, nagy sikerű film a Szerelem, és tanulságos üzeneteket hordoz minden korosztály számára.

85 Szerelem  (2012)

dráma | romantikus

A film középpontjában egy egymást kamaszként szerető idős párizsi értelmiségi házaspár áll. Miután az asszony két egymást követő agyvérzésben megbénul és... több»

1