2021.04.12 22:49 Artemisia Olvasottság: 371x
12

A béke őrei

A Disney ismételten maradandót alkotott, és a Raya és az utolsó sárkány személyében egy eredeti, a pandémia idején debütált minden eddigi produkciónál aktuálisabb történetet alkotott. Egy apokaliptikus világba kalauzol el, amit valaha bölcs és igaz sárkányok népesítettek be, akik a béke őreiként mindig csak a világ javára fordították hatalmukat. Azonban pestisként ütötte fel a fejét a világot elnyelni készülő gonosz erő, a Druunok megjelenése. A lélekfaló szellemekkel szemben még a sárkányok is tehetetlennek bizonyultak, ezért erejüket és hatalmukat Sisunak adták, hogy áldozatukkal megmentsék az emberiséget. Sisu legyőzte a Druunokat, alakja pedig mítoszként élt tovább a nép legendáiban, maga után mindössze egy mágikus erejű ékkövet hagyott.

A történet fonalát 500 évvel a sárkányok kora után vesszük fel. Raya egy 5 részre szakadt, súlyosan megosztott birodalomban, forrongó, hadakozó szellemben nő fel. Törzse generációk óta a sárkányékkő őre, apja azonban mégis a törzsek egyesítéséről, az egységes Kumandra utópiájáról ábrándozik. A mű központi eleme a bizalom mint erény, a bizalom mint a remény és a megújulás forrása, mint a megosztottság és széthúzás elleni legjobb fegyver. Ezt a tanulságot azonban nem teszi magától értetődővé, hanem a cselekmény során rögös út vezet a felismerésig. Raya gyermekkorában puszta bizalomból barátságot köt egy ellenséges törzs hercegnőjvel, Namaree-val , akinek árulása következtében a sárkányékkő 5 darabra törik, a Druunok visszatérnek, Raya pedig elveszíti apját. Az emberiség utolsó reménye pedig, ha megtalálják Sisut, az utolsó sárkányt.

A béke őrei

A Disney eddigi talán legmerészebb alkotása, hiszen szakít több hagyománnyal, melyek meghatározták a Disney-féle történetmesélés szájízét. Rayát nem csupán a jóra való törekvés ösztönzi; a világ megmentése mellett az indítékai között van a gyász, a csalódottság, az önvád és a bosszú is. Karaktere a modern érára jellemző erős, függetlenül is helytálló női hősök sorából is kiemelkedik egyediségével és érzelemvilágának rendkívül összetett és mély árnyalásával. Namaree nem gyengébb antagonista; személyisége olyan komplex és kidolgozott, fejlődéstörténete annyira felemelő, hogy akár pozitív főhős is lehet, az sem venne el semmit a rajzfilm értékéből. Sztereotipikus gonosz karakterrel nem is találkozunk a film során.

A szerelmi szál teljesen kimaradt, helyette a barátság a legintenzívebb érzelmi szál. A sárkány, Sisu egy magasabb rendű szemléletmódot képvisel a sokszor gyarló érzelmeik hatására cselekvő hercegnők között. Az ő személye egy tanmese élő allegóriája, megbocsátásra, önzetlen összefogásra, szeretetre és feltétel nélküli bizalomra tanít. A végkifejlet szükségszerűen pozitív és reménykeltő, mégis annyira kellett az idáig vezető erkölcsi és spirituális utazás, mint egy falat kenyér.

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

Kumandra birodalmában egykoron békében éltek egymással az emberek és a sárkányok, miután azonban egy démoni erő nyert hatalmat, a sárkányok feláldozták magukat, hogy... több»

12