2021.04.16 08:48 Filmbarbár Olvasottság: 236x
3

Változás

A nem egészen egyórás dokumentumfilm részletesen körbejárja azt a kérdést, mit is jelentett a daru a Hortobágy egykori népének, s hogy hogyan változott meg a madár életmódja, illetve az emberek életében betöltött szerepe a 20. század eleje óta.

Archív felvételek, fényképek, illetve az egykori népéletből vett használati tárgyak (pl. pásztorbotok) segítségével mutatják meg az alkotók, hogy a daru milyen fontos szerepet töltött be a régi emberek táplálkozásában, hiedelemvilágában, társadalmi struktúrájának alakulásában (melyik legénynek volt szebb darutoll a kalapján), de akár még a házőrzésben is (ez persze kicsit hihetetlenül és viccesen hathat, de a darut ébersége miatt gyakran használták házőrzőként is).

Változás

Bepillanthatunk a Hortobágy modern kori életébe is, amelyben rendkívül nagy változást jelentettek az utóbbi egy-másfél évszázad tájátalakító munkálatai, s ezekkel párhuzamosan a darvak is csupán vendégekké váltak az általuk egykor sűrűn lakott vidéken. Pici melankólia és nosztalgia belengi ugyan a filmet, de azért szerencsére nem csupán ezek a hangulatok jellemzőek.

Érdemes megnézni ezt az alkotást, mert a forgatás óta eltelt 15 év okán már maga is a 2000-es évek közepének mementójává vált. Így már többszörös értelemben a múltról beszélhetünk, hiszen a darvakkal együtt a természettel összhangban élni tudó paraszti kultúra is zömmel eltűnt (hogy ez jó-e vagy nem, arról lehet vitatkozni), de vélhetően az a világ is megváltozott már valamelyest, amelyet 2006-ban örökítettek meg a filmesek.

A változás (ami jobb esetben azonos a fejlődéssel) természetes folyamat, de legalább annyit meg kellene védenünk a természeti értékeinkből, ami még megvan, és ha a darvakat visszatelepíteni már valószínűleg nem is lehet, a vonulásuk látványát remélhetőleg még sokáig élvezhetjük.

dokumentum

A Hortobágy különleges élővilágának kétségkívül egyik legnagyobb értéke a vízi madárvilág, melynek csodájára járnak a világ ornitológusai. Leginkább a tavaszi és őszi... több»

Rendező: Cséke Zsolt
3