2021.05.10 00:30 Anti007 Olvasottság: 275x
4

Ahol az ima és a terápia nem segít

Teljesen érthető, hogy az emberek többsége gondolkodást nem igénylő kikapcsolódásra vágyik. Általában én is így vagyok vele, de azért néha kifejezetten éhezem egy komolyabb filmre. Vannak olyan témák, történetek, amiket nem szívesen nézünk (mert ugye van mindenkinek saját baja), de ettől ezek még jelen vannak az ismeretségi, baráti köreinkben, vagy akár életünk részei is lehetnek. Ilyen tabu témát mutat be az Eltörölt fiú.

Egy megtörtént esemény alapján íródott könyv filmes adaptációját ismerhetjük meg. Egy makulátlan családban robban a bomba, amikor egy nap, vacsorához készülve Jared (Lucas Hedges) közli a szüleivel, hogy ő fiúkra szokott gondolni. Hmm... A baptista lelkipásztor apa (Russell Crowe) lelkész barátaitól tanácsot kérve úgy dönt, fiát (aki letért Isten útjáról) meg lehet menteni, ha önként végigcsinál egy "átnevelő programot". Ez elég bizarrul hangzik, ugye? Édesanyja (Nicole Kidman) a program alatt fiával egy hotelbe költözik, de valójában még ha sokkolja is Jared vallomása, ő is érzi, a programmal valami nincs rendjén. Az anyai ösztönök pedig sosem hazudnak.

Ahol az ima és a terápia nem segít

Tényleg hihetetlen, hogy ilyen "átnevelő program" működhetett, és az még szomorúbb, hogy egyes szülők úgy gondolták, ez be is válhat. A homoszexualitás és a vallás egymással szembeni küzdelme mindig érdekes, ezt pedig remek szereplőgárdával mutatja be a rendező, Joel Edgerton. Ennek ellenére mégsem mondhatjuk azt, hogy egy igazán ütős drámát láthatunk. Ez a könnyen emészthetőség pedig abból fakad, hogy a dráma túl visszafogott. Sajnos néha a lassú építkezés és az érzelmek jobban felszínre törésének hiánya már majdnem érdektelenségbe fullad. Ezt vágással lehetett volna orvosolni, mert a közel kétórás játékidő indokolatlan. A karakterek egyike sem bontakozik ki teljesen. Minden olyan visszafogott.

Nicole Kidman itt is briliáns, még ha csak háttérben láthatjuk is aggódó anyaként, de Lucas Hedges is figyelemre méltó tehetség a fiú szerepében. Szép történet, mindenképp tanulságos (főleg a másságot nehezen elfogadóknak), egy nemes üzenettel: az igazságot nem lehet megtéríteni, és nem is kell.

dráma | életrajzi

Jared boldog és kiegyensúlyozott életet él, barátnője van, iskolai tanulmányai pedig kitűnőnek mondhatók. Lassan azonban rá kell jönnie, hogy a saját neméhez vonzódik, ettől... több»

4