2021.05.24 19:23 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 643x
2

Robot? Ember? Végül is nem mindegy?

Nemrég találtam rá erre a filmre, amit a megnézése után kissé vegyes érzelmekkel próbálok értékelni. Nézzük nagy vonalakban a sztorit! Adott egy teljesen átlagos srác, aki egy óriási cégnél programozó. Sem család, sem barátnő, egyedül, a munkának élve éli az életét. Legnagyobb meglepetésére megnyer egy a cégénél folyó versenyt, és jutalmul a főnökével tölthet egy hetet, igaz, azt sem tudja, hogy hol.

A fárasztó utazás után megérkezik egy szó szerint mesebeli helyre, ahol az utolsó szakaszt kénytelen gyalog megtenni. Caleb (Domhnall Gleeson) nem győz csodálkozni a hely szépségén, de egyben ridegségén is. Főnöke, Nathan (Oscar Isaac) szokásához híven másnapos, de másnapra ígéri a tudományos felfedezés bemutatását. Caleb kártyája viszont nem mindenhová engedi be felhasználóját, emiatt hősünk kissé gyanakodni kezd.

Robot? Ember? Végül is nem mindegy?

Másnap aztán elkezdődik a csoda, hiszen meglátja Avát, a gyönyörű, mesterséges intelligenciával bíró robotlányt (Alicia Vikander). Nathan elindítja a tesztet és a közös beszélgetést Ava és Caleb között. Na innentől indul be igazán a sztori. A mesterséges intelligencia és az ember kommunikációja, eszmecseréje, magyarul összecsapása. Tökéletesen megkomponált darab, egyfelől high-tech technika, másfelől az esendő ember, mint a lelkileg sérült Caleb és a depressziós és alkoholista Nathan.

Vajon van-e győztese a technika ilyetén szintjének? Nem elég-e a beszélő vérnyomásmérő és az ételért kiáltó, full digitális hűtőszekrény? Meddig kell elmennünk, mit akarunk? Okos dolog-e mindent a robotikára és a digitális technológiára bíznunk? Szerintem lassan meg kellene húznunk a határt, amíg végérvényesen nem lesz késő az egész emberiség számára. Pusztítjuk az állatvilágot, a minket körbevevő zöld életteret, szinte csak műanyagot eszünk. Az emberi faj lassan a végzetébe rohan, és mégis... Mi gondolkozó robotokat gyártunk.

Tudom, tudom, lenne hasznos területe is a felhasználásuknak. Űrkutatás, orvosi vagy gyógyító munka, életmentő műtétek. Így a kérdés költői. Ki vagy kik a hibásak? Talán nincs is válasz, de szerintem nem is egy embernek kell ezt eldöntenie, hanem magának az emberiségnek. Gondolkozós, lassú, de erőteljes mozi azoknak, akik szeretnek úgy felállni egy adott film után, hogy van véleményük róla. Na bumm, egy korty finom bor, és merüljünk el a történet sodrásában!

78 Ex Machina  (2015)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy fiatal programozót (Domhnall Gleeson) kiválasztanak, hogy vegyen részt a mesterséges intelligencia kutatás áttörő kísérletében. A kísérlet sikeres, talán túlságosan is... több»

2