2021.05.29 17:15 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 116x
1

Hajolj hátra, de csak mértékkel!

A film beharangozója kissé sántít, mert a sztori nem erről szól. Pont, hogy nem néz vissza ez a beteg ember sehová és semerre... Mit is látunk ebben az igényesen felépített dokumentumfilmben? Lássuk!

Indiában él egy hatalmas tiszteletnek örvendő yogi mester, név szerint Bishnu Ghosh, akinek országszerte több ezer, sőt több tízezer tanítványa, neveltje van, akiket ő tanított meg az általa megálmodott yogi rendszer rejtelmeire. A tanítványok között van egy fiatalember, Bikram Choudhury, aki azelőtt, hogy yogira adta volna a fejét, súlyt emelt és erőszámokkal lépett fel, persze csak amatőr szinten. Ez a fiatalember, aki jó maga igen szerény körülmények között élt hazájában, úgy döntött, átteszi székhelyét az USA-ba, és ott fog yogát tanítani. Így is tett. Hamarosan megalapította Las Vegasban az első yogi iskoláját, és ellopva mestere tanítását, a saját maga találmányaként feltüntetve kezdett oktatni. 26 gyakorlat, 2 légzésgyakorlat. Állítása szerint tanította Nixont, Elvist, Barbra Streisandot és még sok más hírességet, többek között Sinatrát is.

Óriási robbanást idézett elő a hetvenes évek eltespedt amerikai polgárai között... Mondhatnánk úgy is, hogy jött, látott, és persze győzött. Ezrek és ezrek jelentkeztek az óráira, szinte tömeghisztéria alakult ki, hiszen a helyek korlátozottak voltak. Bikram meglovagolta azt a hullámot, ami jó felé sodorta. A 40 fokos melegben tartott órákra évekre előre minden hely foglalt volt. Bikram nyeregben érezte magát, és elkezdett istenként viselkedni. Eközben feleségül vette a fiatal indiai yogi oktatót, Rajashree-t, aki tényleg támasza lett, szinte mindenben. Hihetetlen gazdagságra tett szert, Ferrarikat, Rolls-Royce-okat, Bentley-ket vett csak úgy poénból. Házakat tartott fenn Spanyolországban, Mexikóban, Indiában, az USA-ban, pl. Beverly Hillsben...

Mindeközben egyre jobban kezdte a sötétség elborítani az agyát, szinte mindenhatónak képzelte magát. Nőket erőszakolt meg, zaklatott, és a felesége mindenről tudott, ami engem kissé azért elszomorított. Mire képes a pénz? Szinte mindenre. De mint tudjuk, egyszer fent, másszor lent... Chandrima Pal, egy az USA-ban élő, indiai származású újságíró elkezdett nyomozni Bikram után. Ekkor derült ki, hogy Bikram szinte mindenben hazudott. Nem nyert Indiában yogi bajnokságot, és a módszer, amit tanított, sem tőle származik. Csak egy szerencsés, ámde beteges hazudozó, aki ráadásul tiszteletlen és zaklató.

Három hölgy beszél a dokufilmben az erőszakról, de a legdurvább Micki Jafa-Bodden, az indiai származású ügyvédje, aki pert nyert Bikram ellen 7 millió dollárra. Mindeközben a felesége elvált tőle, és vitte a spanyol, a mexikói és a Beverly Hills-i házakat és több millió dollárt. Ja, és persze egy jó pár luxusautót is hozzá körítésül. A pökhendi Bikram a meghallgatáson, amikor beidézték erőszakoskodásokért, csak az ötödik módosításra hivatkozott.

Érdekes és tanulságos történet a kapzsiságról és beképzeltségről, telhetetlenségről. Igaz a mondás, ha sok pénzed van, még többre vágysz. Ha az amerikai jogrendszer nem lenne ilyen béna és esetlen, ma ez az ember börtönben csücsülne. Egy jól felépített sztori, benne interjúkkal, korhű felvételekkel és az edzésről is eredeti képekkel.

Szerintem üljetek le, nézzétek meg és tanuljatok, okuljatok belőle, hogy miért ne legyünk yogi mesterek! Egy esős délutánra pont tökéletes.

dokumentum | krimi

Egy férfi megpróbál szembenézni sötét és erőszakos múltjával. több»

1