2021.05.30 22:24 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Csőnaci, ami farban feszes...

Talán az egyik legzseniálisabb és legsokoldalúbb színész John Joseph Travolta, aki az én személyes kedvencem (is). Kezdve a Carrie-től, amiben még kisebb szerepe volt, a Grease-en át a Nicsak ki beszélig és a Ponyvaregényig, az Ál/Arcig, Kardhalig, Rés a pajzsonig, Gyilkos szezonig, a Gotti című filmig, persze a teljesség igénye nélkül. Talán elmondhatom, hogy mindegyik műfajban maradandót és emlékezeteset alkotott. Ezerarcú, fantasztikus mimikával és beleéléssel teszi a dolgát. Dús hajjal, kopaszon, szakállal, mindegy, Travolta akkor is Travolta.

A Szombat esti láz egy 1977-es film, amit John Badham rendezett, mindössze 3,5 millió dollárból. A sztori nem túl bonyolult, mégis zseniális. Van egy szegény olasz család, akik az Újvilágban próbálnak szerencsét. Az apa, az idősebb Manero éppen munkanélküli, ezért igen feszült. A két fiú teljesen más pályát választott. Az idősebbik Manero fiú (Martin Shakar) a papi hivatást, míg a kissé linkebb és lazább öccse, aki csak a hétvégi buliknak él, imádja a divatos cuccokat, parfümöket, hihetetlenül jó táncos. Egy festékboltban dolgozik, és fogalma sincs, hogy mit kezdjen az életével.

Csőnaci, ami farban feszes...

Manero apuka (Val Bisoglio) az idegeire megy a családnak, de főleg Tonynak, aki már ezerszer hallotta, hogy a bátyja az etalon, és mennyivel többre fogja vinni, mint ő. Az anyja (Julie Bovasso) szerint még püspök is lehet belőle. Hát így telnek a napok a vehemens olasz családban. De ha jön a hétvége, minden megváltozik, és Tony (John Travolta) teljesen átalakul. Csőnaci fel, ing kigombolva, mellszőr kidobva, mint azt a hetvenes években megszokottan csinálták. Haj belőve, kis parfüm és cigi a zsebben, ami mellett ott lapult a belépő ára is. Na meg valami kis pénz italra, ami azért mindig elfogyott.

Bobby C. (Barry Miller) és Double J. (Paul Pape) már ott várták a ház előtt, és indult a buli. Na igen, a tánc! Zseniális zenékre tolták a fiatalok, és Travolta élen járt ebben. Tökéletesen nyomta magassarkú tánccipőjében. Imádták a lányok, első partnere, a kissé egyszerű lány, Anette (Donna Pescow) őrülten szerelmes Tonyba, aki nem viszonozza, ám hirtelen őt is eltalálja Ámor nyila egy másik lány személyében; Stephanie Anette-tel ellentétben talpraesett és karakán lány, az a fajta, aki tudja, mit akar. Tony a nagy táncverseny előtt Stephanie-t akarja, mert tudja, hogy csak vele győzhet Connie-ék (Fran Drescher) ellen. A tét óriási, a presztízsen kívül is. Eközben Tony testvére, Frank otthagyja a papi pályát, és világi életet akar élni. Ekkor szembesül vele Tony, hogy a bátyja rá irigykedik. A verseny időpontja pedig vészesen közeledik...

Travolta hitelesen játssza el a fiatal, laza, olasz származású srácot, a táncjelenetek pedig egyszerűen fantasztikusak. Ralf D. Bode operatőri munkája kifejezetten tetszetős, jól megkomponált képek és színek vannak a filmben. Főleg a táncos részek vannak zseniálisan fotózva. A Gibb testvérek zenéje pedig leírhatatlan, és felesleges róla sok szót ejteni. Eszméletlenül jól szól, és odaillő. Kultikus zene. A forgatási helyszín a lepukkant New York, ahol a szegénység és kilátástalanság éppen tombolt. Ha emlékezünk rá, David Berkowitz, vagyis Sam fia pont ekkor gyilkolt a városban.

Egy igazi film musical, ami bőven tartalmaz drámai elemeket is, hatalmas robbanás volt 1978-ban, több Oscarra is jelölték. Megmutatja az akkori fiatalok szórakozási lehetőségeit, és nagyon visszafogott, hét közbeni életüket, hiszen minden pénz hétvégére kellett. Egy az akkor pezsgő, vidám és bohókás, persze mégis egyszerű, szegényesen élő fiatalok nagyon jól játszanak, hatalmas élményt és élvezetet nyújtva a nézőknek. Na oké... Felhúzom a tánccipőmet, feszüljön a popómon a csőnaci, belövöm a séróm, és induljon a buli! Hajrá, merjünk élni!

dráma | zenés

A Szombat esti láz főhőse Tony Manero (John Travolta), a helyi diszkó táncos sztárja. Tony napközben egy festékboltban dolgozik, de amikor elérkezik a szombat, csőnadrágot húz,... több»

2