2021.06.19 19:38 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
3

Segal, aki mindenkit (is) elver

Mikor először láttam a filmet, itthon a Lada még menő kocsinak számított. Minden évben nyaraltunk a Balcsin, már megkóstoltam a "boros kólát", és már Bécsből volt a videónk és a hűtőnk. Segal papa itt még fiatal kandúrként, penge vékonyan aprította a jó népet. Videokazin néztük az alámondásos filmet, bár lehet, ezt már egy-két olvasó nem is nagyon érti.

Andrew Davis kifejezetten jó és mozgalmas akciófilmet rakott össze. Remek akciójelenetek, amit lássuk be, csak Steven Seagalnak köszönhetünk. Az aikido nagymestere ebben a mozijában (is) zseniálisan mutatja be tudását, képességét. A feleség szerepében teljesen súlytalan Sharon Stone itt nagyon alulteljesít, igaz, ténylegesen egy kis butuska szöszit kellett hoznia, azt sikerült.

Segal, aki mindenkit (is) elver

A film eredeti címe, az Above the law (Törvények fölött) nekem jobban tetszik, néha megkérdezném azt az embert, embereket, akik itt az országban a filmcímeket ennyire bénán és böszmén fordítják le, hogy jól érzik-e magukat. Oké, lássuk, miről is van szó!

Adott egy volt CIA ügynök, nevesül Nico Toscani (Segal), aki egy dzsungelháborús időszak után a chicagói rendőrség kötelékében kezd dolgozni társával, Jax Jacksonnal (Pam Grier) együtt. Pam Grier, aki kora egyik hatalmas színésznője volt, rengeteg ún. blaxploitationben szerepelt. (Melyekben kifejezetten afroamerikaiak voltak a főszereplők.) Visszatérve a mozinkhoz...

Persze egyből beletenyerelnek egy zaftos kis összeesküvésbe, ahol minden a pénzről és hatalomról szól. Nagy örömömre a gonosz CIA ügynök szerepében ismét láthattam egyik nagy kedvencemet, Henry Silvát Kurt Zagon szerepében. Imádom a fickót, kifejezetten olyan fizimiskája van, hogy csak gonosz karaktereket tud eljátszani, azokat viszont zseniálisan. Egyszóval Segal és Jax nyomoznak, eközben a nicaraguai kormánnyal Zagon bőszen tárgyal titokban a fegyverekről.

Amikor Joseph Gennaro atyát (Joe Greco), Nico barátját megölik egy templomi robbantás során, hősünkben elpattan valami, és többé nem lehet megállítani. David Michael Frank, aki a zenei aláfestésről gondoskodik, kitett magáért, remek, a filmhez adott, jelenetsorhoz kellő zenéket illesztett be a filmbe. Minden van ebben a moziban, ami egy könnyed kikapcsolódáshoz kell. Némi fanyar humor, véres jelenetek, lövöldözés, autós üldözés és harci jelenetek. Egy igazi B-movie, amiben nem túl ismert színészek szerepeltek, és mégis szép összeget kaszáltak vele, kb. 20 millió dollárt, ami mai árfolyamán nem is olyan rossz összeg. Steven Seagal egy igazi karakterszínész, aki végigkísérte a fiatalságomat a nyolcvanas és kilencvenes években forgatott filmjeivel.

Egyszóval megéri megnézni, főleg, ha ebből a számítógéppel kreált filmes világból ki szeretnénk szabadulni egy kicsit. Gyerünk, Steven! Ja, én meg bedobok egy fánkot, és ráiszom a nem cukormentes kólámat. Csak úgy, brahiból. Meg mert szeretem.

68 Nico  (1988)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

Pedig Vietnam távol esik Chicago utcáitól, ahol Nico jelenleg rendőrként dolgozik. Munkája során Nico olyan robbanószerekre bukkan, amilyet ő maga is használt CIA-s korában.... több»

3