2021.06.27 12:22 Kóborló Olvasottság: 391x
1

Tovább fertőz a kór

Mikor először volt szerencsém a 2002-ben elkészített, Kabinláz című filmhez, talán az egyik leggyomorforgatóbb horrorfilmként tartottam számon. Nem oly rég újra elővettem, és hiába tolódott már nagyon ki az a bizonyos ingerküszöb a horrorfilmeknél, azt kell, hogy írjam, még most is egy igencsak hatásos film volt, ami persze az évek során bőven vesztett az erejéből, de elsősorban a benne használt maszkok és az emberi testek roncsolása miatt a gyengébb gyomorral megáldott nézőinél még akár most is okozhat problémákat.

A filmet író és rendező Eli Roth-nak (akinek ráadásként ez volt az egész estés rendezői debütálása) egyértelműen berobbantotta a karrierjét. Amikor először láttam az első Kabinláz című filmet, nem gondoltam volna, hogy az öt évvel később, 2007-ben forgatott, de csak 2009-ben bemutatott második részéhez képest kutyafüle az, amit láttam.

Tovább fertőz a kór

Rengeteg horrorfilmhez volt már szerencsém, de olyan gusztustalan alkotáshoz, mint a Kabinláz 2, nem túl sokhoz. A producerei elmondásai szerint az egyik legfőbb szempont az volt számukra, hogy a valaha elkészített leggusztustalanabb filmet akarták megalkotni. Nos, ha ez azért nem is sikerült, nálam biztos helye lenne egy amolyan Top 10-es listán e téren.

Sokan pokolian lehordják ezt a filmet, pedig annyira azért nem mondanám rossznak. Persze én is látom a hibáit, főleg, mert nem is keveset tartalmaz, de ha úgy értékeljük a filmet, hogy figyelembe vesszük, hogy ezután 2014-ben elkészült még egy harmadik része Cabin Fever: Patient Zero címen (ami egyfajta előzményfilmje volt az eddig látott részeknek), továbbá, hogy 2016-ban elkészítették az első Kabinláz film új változatát (ami a legfeleslegesebb újrázások közt van nálam), ki merem jelenteni, hogy egy szimpla átlagos folytatásként kezelem a második felvonását.

Talán a leghatalmasabb hibáját a második résznek a forgatókönyvében kell keresni. Ugyanis szerintem ez hozta a legtöbb gondot a nézőinek, mert nagyon nem volt működőképes e téren. Először is nagyon lustának éreztem a forgatókönyvét, mert valahogy úgy voltam vele, hogy nem nagyon akart szólni semmiről, mert hát az, amit ebbe a közel másfél órányi játékidőbe belegyömöszöltek, bőven megállta volna a helyét egy 20-25 perces rövidfilmként is. Tovább súlyosbították ezt a hibáját a rendkívül átlagosra megírt karakterei, bár ezt némiképp még a színészi alakítások, ha minimálisan is, de ellensúlyozni tudták. Továbbá sajnos a folytatás nem tudta megközelíteni az első rész hangulatát sem.

Amivel viszont megleptek ennél a résznél, az a groteszk humorvilága volt. Mondjuk nem mondanám viccesnek, de már az első részben is érezhető volt egyfajta groteszk humor jelenléte, ami nálam egyáltalán nem működött, de itt igen. Továbbá volt egy-két olyan jelenet ebben a részben, ami már szinte annyira undorító volt, hogy garantáltan beleég a néző retinájába. Az is megsüvegelendő, hogy legalább arra képesek voltak a forgatókönyvírók, hogy aránylag egész jól tovább tudják fűzni az első rész utáni eseményeket.

Összegezve egy ritka undorító film, amiben elképesztően sok vér és más egyéb testnedvek megjelenítésével próbálják takargatni a kész produkció hibáit, nem túl sok sikerrel, de az igazi feketelevest majd csak a harmadik részénél kapjuk meg.

horror

Egy szalagavató szörnyű tragédiába torkollik, amikor a palackozott vizet megfertőzik egy húsevő baktériummal. John és Cassie menekülni próbál a halál torkából, de fertőzött... több»

1