2021.07.10 16:29 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
3

Bernát, aki kicsit morcos lett...

Na és most, hogy megnézi valaki a filmet, egyből elmegy, vásárol egy kutyát? Már maga a regény sem a jobb King művek közé tartozik. Szerintem sekélyes és kissé unalmas lett, hiszen maga a történet is nagyon egyszerű. Bár azért King mesternél az egyszerű nem az a kategória, mint más írónál. Én már könyvalakban is sokalltam az oldalszámot. Na de mindenesetre nézzünk rá gyorsan a filmre, mit is mutat valójában!

Számomra a legnagyobb pozitívum maga a kutya. Az elején egy óriási plüssállatra hajaz, hízeleg a gazdiknak, rohangál, kifejezetten jól érzi magát, és egy szeretni való, óriási szőrcsomónak tűnik. A végére pedig egy csapzott, lucskos, véres és vérengző vadállat, aki nem ismer kegyelmet. Ez a része nagyon rendben van. Ezt Lewis Teague nagyon jól ábrázolta, vagyis vitte filmre. Mi is a történet?

Bernát, aki kicsit morcos lett...

Cujo, a szelíd, barátságos bernáthegyi kutya Camberék tanyáján él. A Castle Rock melletti erdőkben csatangol, ott tölti az ideje nagy részét. Kíváncsi mindenre, és ebből fakadóan játékosan megkerget minden élőlényt. Pechjére egy kis nyuszi beugrik az odújába, és Cujo elkezdi kaparni, tágítani a föld alatti kis barlangot, hogy hozzáférjen a nyúlhoz. De van egy másik lakója a kis odúnak, mégpedig egy veszett denevér, aki oda húzódott be, hogy ott pusztuljon el. Cujot csúnyán megharapja a kis állat, aki ezáltal elkapja a veszettséget.

Közben Donna Trentont ( Dee Wallace) láthatjuk, amint éppen válságban van a házassága, és a miérten és a hogyan továbbon gondolkozik. Közben Cujo gazdája, a kis Brett (Billy Jayne) és édesanyja elutaznak, és a tanyán csak Joe Cumber (Ed Lauter) tartózkodik. Cujo állapota pedig közben folyamatosan romlik, egyre jobban hatalmasodik el rajta a mindent felemésztő veszettség. Joe éppen vadászni indul részeges cimborájával, Garyvel (Mills Watson), mikor Cujo végleg átvedlik veszélyes gyilkossá, és a saját házában tépi szét Garyt. Joe Camber felpakolva itallal, puskákkal, és persze mit sem sejtve, odaér a házhoz, belép, és meglátja a széttépett holttestet. Azonnal tárcsázni kezdi a rendőrséget, de pechjére Cujo a pincében hűsöl. Joe lesz a második áldozat.

Mindeközben Donna és kisfia, Ted (Danny Pintauro) odaér Camberék tanyájához – eddig nem említettem, hogy Joe autószerelő –, és Donna kis Fordja már megint vacakol. Donna kiszáll, és hangosan kiabál, keresi Joe-t. Ehelyett megjelenik maga Cujo, a hatalmas, vérre szomjazó, az eszét vesztett kutya, akiben már semmi szeretnivaló nem maradt. Ölni és szaggatni akar. Egy ideig farkasszemet néznek Donnával, majd a nő, látva a helyzet komolyságát, hamar beugrik a kocsiba.

Komolyan mondom, ami kicsit bosszant, hogy a film dinamikája is nagyon hullámzó. Viszont a rendező bátran és ügyesen nyúl a jump catekhez, és az egész alakos beállítások is nagyon jók lettek. Egyszóval Jan de Bont kifejezetten jó operatőri munkát végzett. A zene. Nekem bejövős, tényleg belesimul a filmbe, ezt köszönhetjük Charles Bernsteinnek, egy valami viszont nekem kissé zavaró volt. Amikor napokig a kocsiban voltak, mindentől elzárva, a kis Ted folyamatos nyögése, nyögdécselése. Jó, jó, tudom, hihetetlen nagy trauma, de szerintem pont az ellenkezőjét érték el vele a nézők körében, egy nagy adag ellenszenvet a fiú iránt. Talán ezt a részét megoldhatták volna másképpen is.–

Persze, azért keresik Donnát, a férje, Vic (Daniel Hugh Kelly) a rendőrséget is értesíti. Végül Bannermann seriff (Sandy Ward) kimegy a Cumber tanyára, de Cujo széttépi a hivatalos közeget. Donna lassan, de biztosan kezd kiszáradni, ahogyan a kis Ted is, ezért minden erejét összeszedve kiszáll, majd a földről felvett baseballütővel elintézi Cujot. Tedet beviszi a házba, és a konyhában szép óvatosan vizet locsol a szenvedő kisfiúra. Majd a film egyik legjobb jelenete, ahogy a vértől lucskos óriási kutya őrjöngve beugrik az ablakon, de Donna az adrenalintól felspanolva, a seriff fegyverével agyonlövi a dühöngő kutyát.

A forgatás Santa Rosában volt, és a színészek sokszor panaszkodtak az elviselhetetlen hőségre, ráadásul a kutyával felvett jelenetek is lassabban haladtak a meleg miatt. A film Szaturnusz-díjat kapott a horrorfilm kategóriában 1984-ben. Egy jó atmoszférával rendelkező film családi drámával megspékelve, a kisebb hibáktól eltekintve a simán nézhető filmek kategóriájába tartozik. Mondjuk bernáthegyi kutyám soha nem lesz... Ja, amúgy respect Gary Morgannek, aki a kutyajelmezben végigtolta a forgatást. Nem semmi. Szerintem ami lényeges, elmondtam, aki még nem látta, pótolja nyugodtan.

69 Cujo  (1983)

horror | thriller

A helyszín egy álmos új-angliai kisváros, ahogy ezt már Stephen King-től megszokhattuk. De váratlanul beüt a ménkő: a garázsmester százkilós, s addig barátságos bernáthegyije... több»

3