2021.07.29 21:38 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 182x
2

Alain Delon, aki örökre a hősünk marad

Alain Delon, aki a nyolcvanas évekre újjáéledt, hiszen akkor élte második virágkorát, jobbnál jobb filmeket rakott le az asztalra. Például a Swann szerelme, A zsaru szava, A kíméletlen, Egy zsaru bőréért. Ezekben a megszokott szerepeket játssza el, de mégis mennyire más, mint a mai zsarus-gengszteres filmek. Tele vannak élettel ezek a mozik, és a történetek ha nem is bonyolultak, de mindenféleképpen kifejezetten kompaktak, letisztultak a nézhetőség szempontjából.

A "Ne réveillez pas un flic qui dort" egy olyan korban játszódik, amikor a francia társadalom már több részre szakadt, és tombol a korrupció minden szinten. Nem is olyan meglepő, hogy ezekben a válságos időkben megalakul egy úgynevezett "Halálbrigád", akiknek a tagjai zsaruk, és életcéljuk, hogy megtisztítsák a felsőbb köröket és a társadalmat a bűnözőktől és a korrupt és csaló, lefizethető politikusoktól, bíróktól, ügyvédektől és magasrangú zsaruktól. Az ország még mindig cipeli a Charles De Gaulle-i örökséget, ami nagyon nagy teher a büszke franciáknak.

Az Ötödik Köztársaság mára már csak halvány emlék, nemléte, sikertelen megalakítása még mindig fájó pont a társadalomnak. Az álom, a „politique de grandeur” sikertelensége tükröződik és csapódik le a mindennapokban. Ezekben a vészterhes időkben nem is csoda, ha ennyire elkeseredettek az emberek. Mindenki a boldogulását és egyben a kiutat keresi. Ki így, ki úgy. A "Rendőrszámonkérés" elkezdi kivégezni a szerintük korrupt embereket. Scatti felügyelő (Michel Serrault) felkutatja, majd mindenre kapható embereivel, "kicsi" Lutz (Xavier Deluc) és Latueva (Bernard Farcy) rendőrökkel senkit sem kímélnek...

Ciánpisztoly, lángszóró, sörétes puska, és ennél durvább dolgokkal is operálnak. Eugene Grindel felügyelőt (Alain Delon) egy telefoncsörgés ébreszti fel, és azonnal berendelik az őrsre, tájékoztatják a fejleményekről. Corinne, a titkárnő (Consuela De Haviland), aki titokban szerelmes Grindelbe, fogadja és bekíséri a főnöki irodába. Megkapja a teljes jogkört és az abszolút irányítást, de Péret (Patrick Catalifo) mellett oda osztják be mellé a "kicsi" Lutzot, és Grindel azonnal megsejt valamit. Elkezdődik hát a kettős játszma.

Scatti egyre jobban belelendül, és Spiero (Stéphane Jobert) segítségével megöli a csendőrség három vezetőjét is. Halálos fogócska kezdődik, Grindel és Scatti játszmája ez, a tét óriási minden téren, ráadásként az életük. Az egyik kedvenc karakterem a filmből, igaz, nagy szerepe nincs, de mégis nagyon nagyot játszik a Toure (Nar Sene), a női keblek megszállottja, amúgy meg egy autókereskedő. Ő és Grindel rendesen "összekomáznak", ami egy poénos jelenetsor, de pontosan beleillik a filmbe.

Eközben a hurok szorul Scatti és a "Halálbrigád" körül, és Lutzot lebuktatják, mire öngyilkos lesz. Közeledik a tetőpont, és Péret meghal, durván kivégzik, de maga Grindel is éppen hogy megússza a merényletet. Grindel egy utolsó nagy húzással tőrbecsalja az Igazgatót (Raymond Gérôme) és Scattiékat, majd közvetlen közelről, a lesötétített irodában bosszútól szomjazva fejbelövi ellenlábasát, majd látványosan és jelképesen ledobja a jelvényét, plusz a bilincsét a földre. Snitt. Grindel lakása...

Jennifer (Roxan Gould) felébreszti Grindelt, és közli, ottmarad vele, befejezi a modellkedést, mire Grindel viszontválasza, hogy ő már nem rendőr. És elhangzik az ikonikus kérdés: "Miért ébresztetted fel az alvó zsarut?".

Ami még külön említést érdemel, az a zene, amit Pino Marchese szerzett és állított össze, kifejezetten jól. Maga a film igazi lenyomata egy megzavarodott társadalomnak, plusz amire figyelmeztet, a katasztrófa, legyen az bármilyen eredetű, pillanatok alatt bekövetkezhet, akár egy ember, akár egy ország történelmében. Ami még érdekesség, hogy a forgatókönyv írásában maga Alain Delon is részt vett.

Mégis, hibái ellenére egy igazi klasszikus krimi, ami kellemes kikapcsolódást nyújt a nézőjének. Persze, mivel megint nem figyeltem oda, a kávé megégette a számat. Na erről beszéltem az előbb.

akció | dráma | krimi | thriller

Grindel felügyelő nehéz problémával találja magát szemben: fel kell göngyölítenie a rendőrségen belül megalakult titkos szervezetet, amely kegyetlen módon kivégez minden olyan... több»

2