2021.08.23 08:27 Interfectorem Sabnock Nézhetetlen Olvasottság: 186x
1

Hát ez meg mi a jó franc volt?

Micsoda? Francia filmgyártás? Szerencsére már meghalt, vagy nagyon remélem, hogy haldoklik. Nagyon remélem, hogy ezt a szégyent nem fogja végignézni. Egy François Truffaut vagy Lus Besson, vagy éppen Jean-Luc Godard ehhez a "munkához" mit szólna?

Ha ezt a régebbi, komoly és nagy tudású filmes szakemberek végignézték volna, kinyílna a bicska a zsebükben, az biztos. Just Philippot eddigi második filmje (remélem, az utolsó), de mintha a fickó a Holdról jött volna ide, a Földre. Teljesen jellegtelen dráma egy lassan megbolonduló asszonyról, Virginie-ről (Suliane Brahim), a hisztérikus, ideggyenge és lázadó lányáról, Lauráról (Marie Narbonne) és nem utolsósorban a fiáról, aki még mintha élvezné is a helyzetet.

Hát ez meg mi a jó franc volt?

Gaston (Raphael Romand), a kisfiú és Huguette, a tündéri kis kecske (az egyetlen pozitív szereplő) nagyon jól elvannak a tanyán. Az anya sáskákat tenyészt, hogy azokból speciális lisztet csináljon. De valahogy semmi nem jön össze, nem szaporodnak rendesen, és az anya el van maradva a számlákkal, ráadásul lázadó tizenéves gyermekei sem könnyítik meg az életét. Egyetlen segítsége arab barátja, Karim (Sofian Khammes), aki aggódik Virginie-ért, és arra biztatja, hagyja abba ezt az egészet.

A nő kezdi belátni, hogy mindenkinek igaza van, a gyerekeknek és Karimnak, mikor is egy teljesen véletlen baleset folytán rájön, hogy a sáskák a vértől dupla olyan gyorsan fejlődnek. Elkezdi hát ámokfutását az idővel, semmit és senkit nem kímélve. Még a szomszéd kutyáját is beáldozza, odalökve a kiskutyát a sáskáknak, sőt ő maga is bemegy az állataihoz, hogy szó szerint belőle "lakmározzanak". Beteges.

A film körülbelül kétharmada nagyon lassú folyású társadalmi, családi dráma, majd a végén Philippot elkezd horrorelemekkel dolgozni (szerinte legalábbis). De ez nagyon erőtlen és sablonos. Az operatőr, Romain Carcanade nem kifejezetten tudta visszaadni a gyilkos sáskák mindent elsöprő támadásait. Az anya kétségbeesett harcát a társadalommal és a gyerekeivel mutatja állandóan, ezzel próbálva hatni ránk, és ezzel a film elveszíti a lényegi mondanivalóját. A hangeffektek legalább rendben voltak, de nagyjából ennyi a pozitívum, amit meg tudnék említeni az egész filmből. A vége pedig teljesen logikátlan és kissé nevetséges. Könyörgök, nem jutott derék rendezőnknek jobb ötlet az eszébe? A sáskák tömeges öngyilkossága? Na ne már...

Egy unalmas és sablonos forgatókönyv, kifejezetten rossz és semmitmondó rendezéssel körítve. Egy unalmas dráma, ami nem horror, és nem is próbál rá hasonlítani, vagyis a nyögés megvolt, de bizony a súly a földön maradt, hogy egy súlyemelő hasonlattal éljek. Csak egy fura fickó, aki összedobált egy nagy piros léggömböt, ami bizony hamar kidurrant. Ami szerintem nem is olyan nagy baj.

42 Sáskaraj  (2020)

dráma | fantasy | horror

Hogy megmentse a farmot a teljes csődtől, egy egyedülálló anya nem mindennapi ötlettel áll elő, ehető szöcskéket kezd tenyészteni. Hamarosan azonban furcsa, rögeszmés kapcsolat... több»

1