2021.08.26 12:46 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 649x
1

Mit ettél? Chilis babot?

Óriási szerencse, hogy mint önjelölt kritikus egy mondatnál többet is ki tudok préselni magamból (néha-néha). Ismét megnéztem, hogy egy pár szóval jellemezzem a filmet és a készítőket.

Eric Red, a rendező nekem körülbelül olyan, mint mikor Stephen King filmet forgat. Nem nagyon hiszek a kész termék minőségében. Amikor felálltam a film végén, ez csak megerősödött bennem. Itt is az az érzés volt bennem, hogy Red nem tudja a szubzsánert meghatározni. Horrorfilm? Sajnos annak gyenge és élettelen. Thriller? Annak viszont alkalmatlan ez a "ghost home invasion". Misztikus? Na ja, maximum az, de sajnos tele van logikai buktatókkal, ez pedig felettébb idegesítő. Nézzük, mit hozott össze Red és Ken Kelsch, az operatőr!

Mit ettél? Chilis babot?

Adott egy középkorú nő, akit rendőr férje bántalmaz, mire a bántalmazott asszony, Marnie (Famke Janssen) megöli a férjét. Lecsukják, majd enyhítésképpen házi őrizetre ítélik, mozgástere 100 láb (kb. 30 méter), ezért egy digitális lábbilincset szerelnek rá. Érdekesség, hogy az a zsaru, Shanks (Bobby Cannavale) fogja hazavinni és időszakosan ellenőrizni, aki a férje társa volt, és gyűlöli Marnie-t.

Ahogy telik az idő, Marnie elkezd furcsa zajokat hallani, de először egy macska okozza, majd egy hajléktalan költözik be a pincéjébe. Hamar megoldja a problémát, és kezd berendezkedni a lakásban. De egy éjjel látogatója lesz, csak nem olyan, akinek örülhet. Halott férje szelleme az, aki annyira ráijeszt, hogy ijedtében, menekülés közben legurul a lépcsőn. Egyszóval elindul a para, de valahogy a szellem nincs félelmetesen megcsinálva, és a félelemfaktor sem érkezik meg. Pedig adva van minden. Egy hatalmas ház, egy nő egyedül...

Ehelyett egy drámává silányul a film, ahol Marnie ráizgul egy feleannyi idős fiúra, Joey-ra (Ed Westwick), aki viszonozza az érzelmeit. Sajnos a srác nagyon rosszul teszi, mert a szellemzsaru (úgy horrorosan) darabokra szaggatja az éjszakai lepedőakrobatát. Ezután, kicsit viccesen, a szellem véres arccal rohangál a lakásban, amitől majdnem dobtam egy hátast. Majd Marnie talál a padló alatt rengeteg eldugott pénzt, amit az ex-férj (most főállásban: szellem), Mike (Michael Paré) szerzett valami kétes ügyletből, ezt gyorsan odaadja a helyi papnak.

Én poénból beleraktam volna a filmbe, ahogy a pap bácsi menekül a pénzzel, egy csini szöszivel az oldalán (hahaha). Na jó, ezzel ne vicceljünk! Ezek után jön a finálé, sajnos itt sincs semmi izgalom, olyan mű az egész, bunyó a szellemmel, aki mindenkit átdobál a pincén, minden kigyullad, de mivel amcsi film, egy óriási happy end a vége. Mindenki megmenekül.

Reggelig sorolhatnám a logikai buktatókat, de egyet-kettőt mégis megemlítenék. Szóval. A szellemek, amelyek emberi testből maradtak itt, fizikailag nem képesek tárgyakat, személyeket mozdítani. Ezekre csak az entitások, démonok képesek. Hogy ölte meg a gyűrű a szellemzsarut? Egy szellem hogyan és mitől robban fel? ( Ez nagyon gáz.) A zsaru, Shanks bevallja, hogy most olvasta el, hogy Marnie már többször feljelentette Mike-ot, hogy bántalmazta. Az elején azt mondta, nem is volt ilyen, Marnie hazudik. (Hogy hogy hogy???) Többet nem szeretnék most idekarcolni, de volt még egy-két érdekes furcsaság. Áram nélkül szól a telefon? Ez is egy kisebb baki.

A lényeg a lényeg. A kedves filmkészítők néha figyelmesebben is átolvashatnák a forgatókönyvet, mert talán így kikerülhetnék az ilyesfajta bakikat. Ja, hogy itt Red írta a forgatókönyvet is? Nem szóltam, és azt is csak halkan. Kettő darab halvány csillag a filmnek, és egy csillag a kissé alulértékelt színésznőnek, Famke Janssennek. Így korrekt.

horror | misztikus | thriller

Marnie Watson-t emberölés vádjával ítélték el, a volt férjét ölte meg - egy erőszakos rendőrt - önvédelemből. Felajánják neki hogy korábban kijöhet a börtönből, de... több»

1