2021.09.04 19:39 Eastern79 Olvasottság: 250x
5

Elképesztő utazás

A Disney a Mulannal bebizonyította, hogy hiába pakolnak tele sztárokkal egy filmet, attól még nem lesz jó. A Marvel egy viszonylag tapasztalatlan rendezővel és egy kevésbé ismert főszereplővel olyan akció-fantasyt dobott össze, hogy a harcművészeti filmek rajongói tátott szájjal fognak ülni a moziban. Ennél a stílusnál ez azért nagy szó, mert jelen esetben örülhetnek azok is, akik a Jackie Chan vagy Donnie Yen által képviselt hagyományos "verekedős filmeket" kedvelik, és azok is, akiket jobban a vonz a Hős vagy a Repülő tőrök klánja kicsit művészibb vonala, amibe itt beleférnek a kínai mitológia mesebeli lényei is.

Külön öröm volt számomra mozivásznon látni végre egy igazán autentikus kínai sárkányt is. A tradicionális helyszínek, kosztümök, épületek gyönyörűek, és már a legelső percektől fogva magasra teszik a lécet. A harcok hol dinamikusak, hol a klasszikus wuhsziákat megidézve már-már földöntúliak, a finálé pedig egyenesen lenyűgöző.

Elképesztő utazás

A címszereplőt alakító Simu Liu tökéletes választás volt a szerepre, a fiatal Jet lit juttatta eszembe. Az ellenfelét alakító legendás ázsiai szupersztár, Tony Leung pedig zseniális, mint mindig. Bár nem sok idő van kibontania a karaktert, mégis árnyaltan, finoman, többrétűen formálja meg ezt a szomorkásan és fájdalmasan gonosz(?) alakot, pontosan úgy, ahogy egy ilyen zseniális művészhez illik.

A másik nagy kedvencem, a gyönyörű Michelle Yeoh is végre egy hozzá méltó szerepben tündököl, ahol végre a harcművészeti tudását is újra megcsodálhatjuk. Awkwafina az egyik állandó humorforrása a történetnek, a másik pedig Ben Kingsley, aki egy kissé rövidzárlatos színészként mintha önmaga paródiája lenne, mégis valahogy tökéletesen illeszkednek az egészbe, hogy a humoros beszólásaikkal tegyék könnyebben fogyaszthatóvá a látottakat, ugyanis akiktől idegen ez a kultúra, azoknál a film utolsó harmada bizony kiverheti a biztosítékot.

Merész húzás volt ebből a szempontból a stúdiótól, hiszen a többség egy tipikusan "marveles" filmre számít, ez pedig annál jóval több lett: egy a klasszikus hongkongi akciófilmek, a wuhsziák és a látványfilmek sajátos ötvözete. Nagyon feldobja a különböző marveles szálak összemosása is, hiszen a Kingsley által megformált színész a Vasember egyik epizódjából lehet ismerős, de találkozhatunk a Doctor Strange egyik szereplőjével is, vagy kiszúrhatunk olyan megjegyzéseket is egy egyszerű beszélgetés során, mint "bármikor kipusztulhat a világ fele", utalva ezzel arra a bizonyos csettintésre.

Egyetlen negatívumot tudnék talán csak említeni, mégpedig a CGI túlzott használatát, ugyanis voltak olyan jelenetek, amelyeket Jackie Chan már húsz évvel ezelőtt is simán megcsinált, mindenféle digitális trükk nélkül. De ez csak egy apró megjegyzés, és a film értékéből egyáltalán nem von le semmit. Elképesztően látványos, lendületes, akciódús eredettörténet fantasztikus színészekkel és csodálatos harci koreográfiákkal. Nemcsak Marvel rajongóknak.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Shang-Chit gyerekkora óta arra nevelték, hogy tökéletes harcos váljon belőle. Miután azonban azzal kénytelen szembesülni, hogy apja a rettegett Tíz Gyűrű bűnszervezet feje, a... több»

5