2021.09.25 23:01 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Mementó egy igazi zseniért...

No igen. Lucio Fulci tudott valamit, amit nem sokan kerek e világon. Hogy mit? Tisztességesen rendezni, beleadni apait-anyait. Most pedig elérkeztünk a Halál-trilógia utolsó darabjához, a Quella villa accanto al cimiterohoz, avagy A temetőre épült házhoz.

A film bennem kettős érzéseket okoz és vált ki, de egyet biztosan tudok. Érzések kavarognak bennem, akárhányszor nézem újra. Miért adták neki a Halál-trilógia címet? Mert mindhárom mozi alapkoncepciója a halál és annak felvázolása különböző aspektusokból. Ha kicsit szakmázhatok, akkor az egyik kedvencem a zoom rengeteg, és fajsúlyos szerepet kapott a filmben.

Mementó egy igazi zseniért...

Zoom mindenhol, hol az ablak vagy ágy, netalán pókháló és a rémült szemek... Fulci béna cameója, szuper plánok, amik az agyunkat szaggatják, gyönyörű színekkel vegyítve, és tökéletesen megkomponálva a művet. Close upok tömkelege ég bele a retinánkba, amit Fulci nem tud kihagyni egyik művéből sem. Ő a horror hercege, a sötétség nagyura, aki nem fél megmutatni, amit tud a filmkészítés mesterségéről. Barnás eggcreate-ek mindenütt, a frászt hozzák ránk. Tudjuk, érezzük, itt semmi sem jó, sehol sem biztonságos, Lucio Fulci a bőrünk alá furakszik, mint valami kullancs.

Sergio Salvati ismét hozza a barokk és gótikus érzés fura keverékét, ahogyan csak ő tudja. A gyönyörű képi világhoz egy zseniális vágó is hozzáteszi a magáét, hatalmas respect Vincenzo Tomassinak. Néha mintha színházban ülnénk, szinte ordítanak a giccses és fura díszletek és kellékek, de ez a Mestert egyáltalán nem zökkenti ki a tempójából. Egy zombifilm igazi zombik nélkül, és egy fura, ráadásul rosszul működő, diszfunkcionális család, akik a frászt hozzák ránk.

A történet maga nem annyira velős és lényegretörő, hogy ódákat zengjek róla. Röviden? A házba frissen beköltöző család ádáz és kegyetlen harca a pincében élő fura és félelmetes teremtménnyel. Na meg az idegesítő és elég gyengén muzsikáló színészek, plusz Fulci rettenetes belépője mint Mueller professzor. Az őrjítő kisgyermek, a fel-felbukkanó szellem, gore és káosz a képernyőn, ami néha összeáll, néha mintha széthullana. Fulci, a sötét, talján herceg ezt tette elénk, hát fogyasszuk felelősséggel!

Kifejezetten csak rajongóknak ajánlom, vagy ha már kellően hozzáértők vagyunk a műfajhoz. Hiszen szürreális, irracionális és szerfelett zavaros. Mindezek ellenére Mario Bava, Dario Argento, Bruno Mattei, Lamberto Bava mind fejet hajtanak előtte, hiszen a Zombi című klasszikust mindenki tátott szájjal nézte. R.I.P. Lucio Fulci. Egy igazi zseni voltál.

horror

A temető mellé épült házba minden baljóslatú jel ellenére beköltözik Dr. Norman Boyle és családja. Kisfiát egy lány óva inti ettől, de mivel a család nem tart a... több»

2