2021.09.30 23:06 Artemisia Olvasottság: 482x
8

Életigenlés mesterfokon

Stephen Hawking korunk legragyogóbb elméje volt. A tudományra gyakorolt hatása felmérhetetlen, Albert Einstein óta nem született nála nagyobb gondolkodó. Személyiségét pedig még lenyűgözőbbé teszi az a tény, hogy évtizedekig a saját teste börtönében élt: ritka betegsége miatt előbb szinte teljesen lebénult, majd a beszédképességét is elvesztette; 1985-től kezdődően egészen 2018-ban bekövetkezett haláláig kizárólag gépek segítségével kommunikált, egy speciális beszédszintetizátor jelentette számára az egyetlen kapcsolatot a külvilággal.

Tudományos kutatásai és betegsége jól ismertek a nyilvánosság előtt, de ezek mellett volt egy másik oldala is, hiszen amennyire az állapota engedte, hétköznapi élete is volt: házasságban élet, gyerekeket nevelt. Erre a kevéssé ismert oldalára világít rá James Marsh érzelmes rendezése, melynek alapjául Hawking első feleségének, Jane Wild Hawkingnak az Utazás a végtelenbe című memoárja szolgál. Ennek köszönhetően a film is egy másféle látószögből közelíti meg Stephen Hawking személyét.

Életigenlés mesterfokon

Munkássága és elméletei háttérbe szorulnak, ami ugyan csalódás lehet a zseni rajongóinak és az elméleti fizika szerelmeseinek, ugyanakkor mélyebb betekintést nyerhetünk a családi életébe és Jane Wilddal való házzasságának történetébe, ami miatt feltétlen kötelező darab. Bár életrajzi filmként nem azt nyújtja, amit elvárnák – maga Jane Wild is bírálta a film pontatlanságait –, de romantikus és drámafilmként nagyon sokat nyújt, hiszen megismerhetjük azt az emocionális hátteret, melyben Hawking művei születtek.

Többen vádolták túlzott pátosszal és idealizáltsággal a filmet, ami néhol valóban jellemző rá, de megőriz annyi eredetiséget Jane Wild könyvéből, amennyivel sikerül hitelesen, gyakran felemelően átadni pl. Stephen életigenlését és optimizmusát, Jane lelkierejét, vagy a kapcsolatuk hullámzásának egyes fázisait. Figyelemre méltó az is, ahogy egy-egy, már-már túl idillikus jelenetet milyen hatásosan tud visszarántani a realitás talajára: pl. a csillagos ég látványában elrévedő szerelmesek, egyikük mélyen vallásos istenhívő, másikuk megrögzötten ateista fizikus. Az éjszakai égbolt lenyűgöző szépségében egyikük a teremtésmű csodáját, másikuk a mindenség elméletének egy megfejtésre váró darabját látja (melybe nem fér bele Isten létezése). Vagy épp a családi idill képeit szakítja meg Stephen tragikus rosszulléte, mely során az egész további életét beárnyékoló gégemetszését végrehajtották.

Eddie Redmayne színészi teljesítményére pedig aligha vannak szavak: a végletekig tökéletes, ahogy nemcsak eljátssza a szerepet, hanem valóban Stephen Hawkinggá manifesztálódik a vásznon. Elképesztő érzékkel mutatja be Stephen életének főbb állomásait a lelkes fiatal egyetemistától a mindent megtapasztalt, megfontolt tudósig. Húsbavágó, mégis minden giccset nélkülöző hitelességgel alakítja az ALS különböző fázisaiban járó tudóst az első kézremegéstől és mozgáskoordinációs zavaroktól a teljes mozgás-és beszédképtelenségig. A gégemetszés időszaka után pedig a puszta kisugárzásával, tekintetével és minimális mimikájával is megidézi Stephen Hawkingot.

Felicity Jones nem kisebb beleéléssel kelti életre Jane-t, érzékeny és kifinomult játékának köszönhetően kidomborodik az roppant erős kötelék, mely a nehézségek és lemondások ellenére is összekötötte őket mintegy 30 éven át, sőt válásuk után is, egészen Stephen haláláig.

Szívhez szóló és érzelmes alkotás tehát, mely ugyan nem azt nyújtja, amit egy Stephen Hawking-filmtől várnánk, mivel szokatlan perspektívával az elme helyett a szívet célozza, mégis szűkségszerű volt egy ilyen darab elkészülte is, mert ilyen közelségbe egyik tudományos műve sem hozza a század alighanem legnagyobb géniuszát.

dráma | életrajzi | romantikus

SkyShowtime (2023.02.14.)

A Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, a fiatal és rendkívül tehetséges kozmológus előtt ígéretes karrier áll. Egy napon megismerkedik egy bölcsész lánnyal, Jane Wilde-dal, nem... több»

8