2021.10.08 10:04 Artemisia Olvasottság: 233x
8

Előzmények a Marvel-moziverzumhoz

A Marvel Kapitány az MCU kronológiáját tekintve meglehetősen korai darab. Megjelenése szerint közvetlenül a 3. fázist lezáró Bosszúállók: Végjáték előtt debütált, de ahelyett, hogy felvezetné a Végjáték eseményeit, több mint 30 évet visszaugrik az időben, és még a 2. fázis filmjeit is megelőzve magát a Bosszúállók születését készíti elő.

A filmet ért negatív kritikák nagy részének pedig éppen megkésettsége a táptalaja, hiszen a 3. fázis végére aktualitása és relevanciája gyenge lábakon áll, mindössze egy vékony szállal kapcsolódik a Végjáték eseményeihez, és annak okán, hogy az azt megelőző 20 filmben említés sem történik Marvel Kapitányról, gyors bemutatása és a Bosszúállókhoz csatolása erőltetettnek és kapkodásnak tűnik.

Előzmények a Marvel-moziverzumhoz

Ettől eltekintve korrekt szuperhős mozi, sőt több is van benne, hiszen Mar-Vell kapitány története az egyik legérdekesebb a Marvel-képregényekben. A komplett történet megfilmesítése pedig nagyon is hálás téma lenne, azonban a film ezen a fronton is áldozatul esett a rossz időzítésnek. Az első Mar-Vell kapitány személyét és Carol Denversszel való kapcsolatát csak felületesen érinti, és nagyon keveset tudunk meg a makro háttérről, nevezetesen a Kree–Skrull ellentétről, a háború menetéről, a két faj jellemzőiről, erősségeiről, gyengeségeikről, a galaxisukról és anyabolygóikról vagy épp történelmükről, miközben a képregények mindezekről egy sokkal részletesebb és komplexebb képet adnak.

A teljes sztorihoz természetesen kevés is lenne egy film, minderről inkább az 1. és/vagy a 2. fázisban kellett volna mesélni, és inkább trilógiában kibontani a teljes történetet. A Polgárháborúhoz hasonlóan egy terjedelmes és összetett sztorit egy filmre egyszerűsítettek le, és mivel a Végjáték premierje küszöbön állt, sebtében le is kellett zárni a filmet, és egy többé-kevésbé kerek befejezést kellett adni neki, ezzel pedig a Marvel lecsapta a saját labdáját, és elvágta magát az esetleges folytatásoktól és bővebb magyarázatoktól.

Az időbeli határok között inkább Carol Denvers személyiségét helyezték előtérbe, ami alapvetően jól sikerült, hiszen talán ő az egyik legemberibb oldaláról, és legtöbb hibájával együtt bemutatott hős, aki bár ereje és képességei teljében lép elénk a vásznon, mégsem tudja, hogy mihez is kezdjen az erejével, melyik oldalon foglaljon állást, sőt azt sem, hogy kicsoda is ő valójában (szemben olyan Marvel szuperhősökkel, mint pl. Pókember, aki tizenévesen az iskola és átlagos élete mellett titokban maszkos igazságosztó lesz, amint szembesül az erejével).

Carol út- és identitáskereséséről szól tehát a film, melyhez mindössze hátteret szolgáltat az intergalaktikus háború. Az igazi erőssége pedig a fiatal Nivk Fury szerepeltetése, pontosabban a Fury és Carol közötti nagyszerű kémia, kettejük roppant szórakoztató buddy movie-ja. Érdekes volt a mindig tekintélyes, tapasztalt és talpraesett, a hatalmas és minden titkot tudó Nick Furyt fiatal és szórakozott, jelentéktelen ügynökként látni, talán csak a macskához való nonstop ostoba gügyögéssel estek túlzásba a készítők.

Samuel L. Jackson és Brie Larson ragyogóan játszanak, azonban rajtuk kívül csak a Mar-Vellt alakító Anette Bening, valamint Ben Mendelsohn érdemel említést. Jude Law inkább a negatív példát képviseli száraz és sótlan játékával.

A film jelentősége és súlya tehát a cselekménye helyett inkább a karakterábrázolásban – Marvel Kapitány karakterfejlődése –, valamint abban mérhető, hogy gyakorlatilag a teljes Marvel-moziverzumhoz előzményként kapcsolódik. Egyúttal Nick Fury eredettörténetének is tekinthető, hiszen bemutatja azt az utat, ami ahhoz vezetett, hogy a Bosszúállók atyja legyen (még az is kiderül, hogyan veszítette el a szemét, és hogyan jött a később védjegyévé váló szemfedő), valamint az egész film a Bosszúállók szellemi-eszmei előzményének is tekinthető, mivel Carol Denvers felbukkanásának egyenes következménye lett egy hősökből álló különítmény felállításának igénye az emberiség védelmére.

akció | kaland | sci-fi

1990-ben járunk, amikor a Föld két idegen faj galaktikus háborújának részévé válik. A harcokba belekeveredik egy Carol Danvers nevű földi nő, aki így az univerzum egyik... több»

8