2021.10.17 09:54 Lubi Olvasottság: 272x
5

Vérszegény mészárlás

Michael Myers hiába riogatja évtizedek óta a rajongóit, trükkjei egyre inkább csak kétségbeesett próbálkozások a sorozat életben tartására. Az első Halloween formateremtő megoldásai óta a slasher műfaj is jószerével igénytelen hentelésekben teljesedett ki. Ez nem kis részben köszönhető a sorozat számos folytatásának és remake-jének is.

2018-ban a többnyire személyes, szerzői filmjeiről és "füvezős vígjátékairól" ismert David Gordon Green mégis képes volt a közbenső epizódok figyelmen kívül hagyásával az első filmet folytatva új életet lehelni a franchise-ba. A sors fintora, hogy a Gyilkos Halloween éppen ezen kihagyott részek örökségét viszi tovább: ötlettelenségét erőltetett gyilkolással és vérrel próbálja palástolni.

Vérszegény mészárlás

A történet egy faék egyszerűségével operál. Halloween éjjelén Michael visszatér és tovább gyilkol. Már a kezdő flashback képsorokban az események sűrűjébe hatoló cselekmény azonban nem tartogat ennél többet. A karakterek érdektelenek, és kizárólag az áldozatok gyarapítása végett találkozunk velük, míg a visszatérő Jamie Lee Curtis ezúttal a háttérben húzza meg magát az egymást mechanikusan követő gyilkosságok alatt.

Az előző rész visszatérő alkotógárdája mintha szánt szándékkal ölt volna ki minden atmoszférát a történetből, hogy a nyers mészárlásra koncentrálhassanak. Ennek eredménye egy korábbiaknál is terminátorszerűbb, elpusztíthatatlan főgonosz lett, akinek jelenléte már nem is félelmetes, inkább kínos. Az erős túlzásoknak köszönhetően nem egy jelenet esik át a ló túloldalára, és válik rémisztő helyett nevetségessé.

A filmbe újításként beleszuszakolt mondanivaló a "szörnnyé válás" társadalmi dimenzióiról és a tömegek manipulálhatóságáról aktualitása ellenére is didaktikusan épül be a történetbe, mintsem új réteget adna neki. A Gyilkos Halloween így nem lesz több a korábbi felesleges folytatásoknál, aminek egyedüli célja a sorozat életben tartása és a következő epizód előkészítése. Michael Myerstől idén halloweenra csak vérszegény mészárlásra futotta.

horror | thriller

A 2018-ban David Gordon Green rendezésében készült Halloween hatalmas anyagi sikernek bizonyult, a produkció több mint 250 millió dolláros bevételt hozott a mozipénztáraknál... több»

5