2021.10.19 18:46 Filmbarbár Olvasottság: <100x
3

Göröngyös életút

Szinyei Merse Pál, az egyik legjelentősebb magyar festőművész kudarcoktól és keserűségektől korántsem mentes pályafutását mutatja be ez a nem egészen egyórás dokumentumfilm. Habár Szinyei Mersét ma már nagyra tartják, és az átlagember is ismeri legalább néhány festményét (Majális, Lila ruhás nő), azt csak kevesen tudják, hogy csak viszonylag szűk időperiódusokban alkotta meg zseniális műveit, és hogy a saját korában sokáig meg nem értéssel fogadták újító törekvéseit.

A dokumentumfilm rendkívüli alapossággal követi végig ezt a göröngyös életutat, megismerhetjük Szinyei Merse tanulóéveit, majd a művészvilágba való betörést célzó első kísérleteit. Habár többször is kemény bírálatok érték (például kezdetben a Majális is nemtetszést és ellenérzést váltott ki), s kedveszegetten meg-megszakította alkotói tevékenységét, mégis újra és újra talpra állt, így a film akár a kitartásra és az elhivatottságra is példát szolgáltathat a festő személyén keresztül. S az sem kevésbé fontos dolog, hogy Szinyei Merse korának modernebb nyugati áramlataitól elszigetelve jutott el odáig, ameddig a plein air festészet nagyjai a kontinens másik felén szintén eljutott.

A film készítői Szinyei Merse számos rajzát, festményét megmutatják a nézőnek, ugyanakkor bőségesen idéznek a festő leveleiből, illetve önéletírásából is, ezzel téve még gazdagabbá ezt a dokumentumfilmet. A nagy művészhez méltó színvonalú alkotást láthat az érdeklődő, érdemes nagyjából egy órát szánni az életünkből ennek a filmnek a megnézésére.

3