2021.10.23 21:33 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
3

Már megint ez a hideg félelem

Fabien Delage belevágott a found footage műfajba, és lerakott elénk egy izmos(nak induló) mozit. Persze nem akarom bántani a produkciót, de végtelenül dicsérni sem szeretném, mert nem érdemli meg. A szubzsáner rettenetesen megosztó az emberek közt, vagy imádják, vagy el sem tudják viselni. Itt nincs középút. A film képi világa nagyon tetszetős, amatőrnek tűnő (a szuper szűrők miatt), mintha Super 8-as kamerával vették volna fel. Sajnos, legnagyobb szomorúságomra, a műfajt is megpróbálják megújítani, hiszen a zsáneren belül felütötte a fejét az úgymond "desktop film", ami nem rossz, de mégis eltér a gyökerektől. A műfaj (mármint a desktop) szerintem legjobbja a Host vagy a Searching. De vissza a mi kis mozinkhoz!

Geoffrey Blandin jól dolgozott a kis költségvetés és az amatőr körülmények ellenére is. A sztori rettenetesen egyszerű, persze nem is lehetne más. David (Philip Schurer) és Melissa (Gala Besson) a hideg és kietlen francia–svájci határhoz utaznak, hogy egy angol kutatókból álló csoporthoz csatlakozzanak, és egy érdekesnek tűnő esetet vizsgáljanak ki. A környéken rengeteg biológiai anomália történt, és a csapat a Cold Ground nevű táborból már napok óta nem jelentkezett be. A tábortól messzebb rengeteg furcsán megcsonkolt tehenet találtak, ezért is keltették fel David és Melissa figyelmét a történések.

Már megint ez a hideg félelem

Egy hegyi vezetővel, egy amerikai rendőrrel és egy biológussal elindulnak a Cold Ground felé megkeresni a csoportot. David és Melissa karaktereinek kibontásán kívül sajnos senkit nem tudunk megkedvelni, hiszen ezt a műsoridő nem tette lehetővé. Így sorry, de nem is tudunk senkit úgy igazán megkedvelni, vagy netalán megszeretni. A történetet beletuszkolták a hetvenes évekbe, ezzel is alátámasztva a képi világ sajátosságát, amatőr báját. David fogja a kamerát, és bele a közepébe, mindent, mindig vesz a kamera, semmiről nem maradunk le (a lavina nem semmi)...

Ez kifejezetten nagy pozitívum, a found footage műfajnál pedig kötelező elem. Szerencsére a jumpscare-ek ülnek és hatásosak. Van is jó néhány, pont jókor és jó időben. A félelmetes "idegeneket" is látjuk, pont annyira és pont úgy, hogy ne lássunk mindent, de mégis emelkedjen az adrenalinszint. És emelkedik is. Ami viszont nem tetszett, az maga a sztori kidolgozatlansága, befejezetlensége, és érezhető a fáradtság a történetben. Többet ígértek, kevesebbet kaptunk, ami számomra azért csalódás volt. Hibák is voltak bőven, mert a helyszín nem indokolta a nagy kétségbeesést, hiszen ez azért Svájc, tisztelt hölgyek és urak, nem a világ vége.

A nyelvezet érdekes, mert tolják az angolt és a franciát egyaránt, igaz, engem abszolút nem zavart. Egy igazi és hamisítatlan európai mozi, de ez ebben az esetben inkább dicséret, mintsem szidalom vagy rosszindulatú megjegyzés. Lényegtelen, mit is beszélek, a film egy hamisítatlan found footage, ami nem egy zseniális mozi, de a műfajában az erősebb alkotások közé tartozik. Van benne bőven dialógus, ezért van, aki úgymond "unatkozik" a nézése közben, de hát az nézze bőszen a Marvel-filmeket, neki az való.

Szinte fáztam a nézése közben, úgyhogy a kedvenc fotelemben a takaró alatt szürcsölgettem egy kis kamilla teát, és néztem a havas tájakat... Végső konklúzió. Abszolút nézhető és élvezhető mozi, négy (igaz, halovány) csillagra értékelve.

51 Cold Ground  (2017)

horror | misztikus | sci-fi

Az Ideglelés és a The Descent találkozása a hegyekben, ebben a 70-es évek stílusában készült horrorban. több»

3