2021.11.24 10:20 Lubi Olvasottság: <100x
4

Mézédes emlékek

"Elveszíteni minden emlékünket olyan, mint mézzel tölteni fel az elménket."

A Head Full of Honey a világhíres német színész, Til Schweiger (Becstelen brigantyk; Artúr király) saját, 2014-es német nyelvű rendezésének angolul beszélő önremake-je. A történet szorosan az eredeti film nyomdokaiban haladva a kisiskolás Matilda szemén keresztül meséli el alzheimeres nagypapája lassú leépülését.

Mézédes emlékek

A remake gyakran a jelenetek beállításaiban, illetve konkrét dialógusokban is tökéletesen megegyezik az alapjául vett filmmel. Ha teljesen megújulni nem is képes, Schweiger második nekifutása mégis tartogat néhány apró újdonságot. Habár a történet nagyrészt ezúttal is Európára korlátozódik, az amerikai szereplők és kulturális sajátosságok érződnek a látottakon. Egy-két jelenetben pedig kifejezetten hangsúlyosan jelennek meg a demokrata politikai nézetek, különös tekintettel a szereplők mobilitásának reflektáltságára és a bevándorlás pozitív normaként való prezentálására.

A film első felében otthoni környezetük káoszában ismerhetjük meg az egyre demensebb nagyapát és családját. A betegség hozadékaként előálló vicces szituációk bohókás, már-már börleszkszerű hangulata ellensúlyozza, gyakran pedig teljesen háttérbe is szorítja a család belső dinamikájának egyre feszülő drámáját. A diszfunkcionális együttélés problémái a Beethoven-filmek konfliktustípusaira egyszerűsödnek, csak éppen a rosszcsont eb helyett ezúttal a demens nagyapa lesz a felbujtó.

A "megszoksz vagy megszöksz" elvet követve a film második felében egy spontán utazás veszi kezdetét, hogy a road movie-vá fejlődő történet végül szívmelengető búcsúban csúcsosodhasson ki unoka és nagypapa között.

Ha Schweiger filmjének különlegessége nem is szárnyalja túl már önmagában is unikális, nemzeteken átívelő önremake státuszát, a Head Full of Honey ízig-vérig családi szórakozás, a műfaj minden gyermekbetegségével együtt. Így az időnként vicces, máskor viszont túlzó, többnyire giccses, de mindig pozitív történet a szívmelengetően felejthető középszerűség ékes példájává válik.

dráma | vígjáték

Egy Alzheimerrel küzdő férfi egy utolsó nagy utazásra indul az unokájával.  több»

4