2021.12.07 23:22 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 121x
2

Hatvan évvel ezelőtti szemmel nézzük.

Persze hogy nem lehet mai szemmel egy ilyen filmet elemezni és kritikát írni róla...

Az ötvenes években a színészi játék is más volt, a díszletek kifinomultabbak voltak, a digitális technika szinte még ismeretlen volt, egy-két alaptrükköt kivéve. Több dialógus, erőteljesebb mimikák, gesztusok jellemezték az ebben az időben elkészült filmeket.

Hatvan évvel ezelőtti szemmel nézzük.

A rendező, Richard Fleischer nem akart hibázni, és a főszerepre az akkori egyik leghíresebb hollywoodi csillagot, Kirk Douglast kérte fel Ned Land szigonyos szerepére. Nem is hibázott kifejezetten, mert Douglas szinte mindent el tudott játszani, és itt is megmutatta, hogy nemcsak mint westernhős, de a víz alatt is kiismeri magát.

Mi is a sztori?

1886-ban játszódik a történet, és természetesen egy polipszörny van a középpontjában. Ned Land kineveti azokat a tengerészeket, akik már látták, és nem mernek többet vízre szállni. Ned is felszáll a Lincolnra, hogy üldözzék és megöljék a szörnyet. De végül is a szörny elsülyeszti a hajót, és a vízbeesett Ned Land, Aronnax professzor (Paul Lukas - vagyis Lukács Pál) és inasa, Conseil (Peter Lorre - aki szintén magyar) felkapaszkodnak a Nautilusra, és a vendégei meg egyaránt a foglyai is lesznek a Nemo kapitány (James Mason) vezette tengeralattjárón. Majd ebből lesz számtalan bonyodalom, persze Ned Landnak köszönhetően. Ahhoz képest, hogy a film 1954-es, nagyon látványos és szép képekkel operál végig...

Jó a polip (kalmár) elleni harc, izgalmas a kannibálok elleni küzdelem, és gyönyörűek a díszletek...

A Bahama-szigeteken forgatott film egy igazi gyöngyszem, amit kár lenne kihagyni. Jó színészi játékok, izgalmas sztori, és gyönyörű képek, ami Franz Planernek köszönhető. A fehérorosz származású Kirk Douglas itt is zseniálisan játszott, mint szinte minden filmjében.

Kaland a javából, amit a kedvenc fotelemből néztem, vörösáfonyás, kasvirágteával tettem felejthetetlenné, és egy kis popcornt ropogtattam hozzá...

Csak halkan súgnám, hogy senki se hallja, Lukács Pál-Paul Lukas Oscar-díjas és magyar... Vajon tudja ezt itthon valaki? Kétlem, de a szombat-vasárnapi agykiégető táncos, kornyikálós műsort szinte mindenki meredt szemmel nézi!

Sajnos...

családi | dráma | fantasy | kaland | sci-fi

A Jules Verne regényéből készült kalandfilm főhőse a bámulatos tengeralattjáróval rendelkező kalandor, Némó kapitány, aki elutasít minden általános társadalmi normát.... több»

2