2021.12.19 22:02 Noraemi Olvasottság: 31336x
9

Kritikán aluli

Mint a könyvek és a játék nagy szerelmese, össze vagyok törve. Ez mi volt?! Hogy merte a Netflix ezt meglépni?

Értem én, hogy a mai világpolitikai nézetek miatt kötelező egy északi történetbe is fekete bőrű színészeket zsúfolni, ez sem tetszett, ismétlem: ez egy ÉSZAKI, az északi mitológiai elemekkel átszőtt történet. Pont annyi keresnivalója van benne egy fekete színésznek, mint a Fekete Párducban egy fehérnek. Semennyi... De értem, "kötelező" volt, ettől el tudok tekinteni.

Kritikán aluli

De az, hogy így tönkretették a megírt történetszálat, a könyv cselekményét, hogy így megölték és kiherélték a karaktereket, elvették a motivációikat és idiótáknak állítják be őket... Ez vérlázító.

Az első évad úgy, ahogy volt, tetszett. Még úgy is, hogy értelmetlen dolgokban változtattak a könyvbéli cselekményen, viszont így is ehető volt a megfilmesített változat. Hozta a hangulatot, a változtatások ellenére is kellően hű maradt a könyvekhez, a karakterek éltek benne, na de a második évad?!

Vigyázat, spoiler veszély.

Ciri gyerekként kerül Kaer Morhenbe. Ahol a witcherek vigyáznak rá, Eskel is... Ott azért kezdik meg a kiképzését, mert nem tudják, mit kezdjenek egy kislánnyal, egyedül a kiképzéshez értenek. Geralt kéri meg Trisst, hogy segítsen, mert Cirinek ébredeznek a képességei, illetve cseperedik, és tudja jól, hogy pár öregedő vaják nem tudja megadni a kislánynak azokat a tanításokat és azt az anyai szeretetet, amelyre szüksége van. Triss nem tud rajta segíteni, Ciri visszatérő rémálmai egyre baljósabbak. Ezek mellett nőt akar belőle faragni, mert a witchergyorsítók nagyon elfiúsítják.

Yennefer nem veszti el a képességeit, egy rövid ideig lábadozik ugyan, de közel sem ennyi ideig. Kökörcsint már mágikus képességei teljes birtokában menti meg. Geralt viszi el Nennekéhez Cirit, aki ezután éveket tölt el ott a tanoncok között (mivel ez a szentély egy leánynevelde is, ahol gyógyítókat, tudósokat nevelnek többek között). Ciri itt megtanulja az ősi tünde nyelvet, régi könyveket búj, és közben várja vissza Geraltot.

Geralt belátja, hogy Trissnek van igaza, és egyedül Yennefer elég erős hozzá, hogy segítsen Cirinek ébredező képességeit uralni, így ír egy levelet Yennefernek, melyben segítségét kéri, és vérig is sérti a varázslónőt, mert nem tudja, miként szólítsa meg, így Kedves Barátom megszólítással ír neki... Yennefer ezen mélységesen felháborodik, de mivel van benne tartás, egy pikírt válaszlevelet követően ellátogat a szentélybe, ahol Ciri tanítójává válik Nenneke legnagyobb rosszallása ellenére. Itt kialakul közöttük az anya-lánya kapcsolat, de csak lassan. Ciri Yennefertől tanulja meg igazán az, hogyan viselkedik egy nő, de mivel csupán kiskamasz, így nem tud rá mindenben hatni nevelője. Képességei erősödnek, de nem tud jól varázsolni. Küzd a tanulmányaival, lassanként, de halad. Yennefer sosem árulná el Cirit. Sosem...

Ciri vissza akar jutni Geralthoz, aki viszont próbál távol maradni a lánytól. Ekkor már sok fejvadász keresi Cirit és Geraltot is, és míg a lány a biztonságos szentélyben tanul, addig a vaják próbálja kideríteni, ki áll a merényletek mögött, és hogy miért keresi mindenki a lányát.

Yennefer úgy dönt, elviszi Cirit Aretuzába tanulni, majd a lány ekkor megtudja, hogy a witcher a közelben szállt meg, ekkor szökik el Yennefertől, és így találkozik újra Geralttal, így egyesül a családjuk. Így lesznek először együtt hárman. Ciri, Geralt és Yennefer. Ezt követően Yennefer és Geralt részt vesznek egy amolyan mágusbálon, ahol a nagy varázslók megvitatják a terveiket, és hogy miként cselekedjenek a világpolitikai helyzetnek megfelelően. Ez Aretuzában történik, ez alatt Cirire egy közeli házikóban vigyáznak, de Yennefer meg akarta mutatni Tissaiának Ciri képességeit, így portált nyit a lánynak, aki transzba esik, és jövendölést mond Tissaiának.

Ekkor az éjszaka közepén merénylők törnek be Aretuzába, tündék és nilfgardiak, sok varázsló és boszorkány életét veszti, Vilgerfortz követi el a puccsot, Yennefernek nyoma veszik, így feltételezik, hogy ő is részt vett a puccsban. Geralt összecsap Vilgerfortzcal, hogy Cirit mentse, ekkor súlyosan megsérül. A lányt el akarja kapni Cahir, de nem sikerül, sőt a lány kis híján megöli a nilfgardit, súlyosan megsebesíti, majd elmenekül, fel Aretuza tornyába, ahonnan nincs kiút, utána megy Vilgerfortz, majd leomlik az egész torony, mert Ciri aktivál benne egy ősrégi széthullott portált, amit le is zártak, mert életveszélyes. Viszont mivel a lány ősanyja hozta létre a portált évszázadokkal korábban, így neki engedelmeskedik és megnyílik.

A merényletet követően Cirinek és Yennefernek nyoma veszik, Geralt súlyos sérült, Cahir kegyvesztetté válik, Vilgerfortzról kiderül, hogy mindvégig a nilfgardi császár mellett állt, és neki akarta megszerezni Cirit, viszont neki is nyoma veszik, a háború újra kitör észak és Nilfgard között, a tündekommandók nyíltan Nilfgardot szolgálják, és széthullik a varázsló nagytanács. Na ez történik valójában...

Nincs semmiféle fertőző lesi. Nincsenek új mutáns szörnyetegek, akik a dolomitból jönnek elő. Egyáltalán nincs is semmiféle dolomitos baromság. Eskel nem egy tacskó seggfej, hanem egy érett felnőtt, emberi években már idős witcher. Nincs fa, amire a halottak vajákmedálját akasztják. Sosem visznek szajhákat Kaer Morhenbe. Sosem készítenek mutagéneket Ciri véréből, és soha, de soha nem vetnék alá Cirit a füvek próbájának. Főleg nem Vesemir. Nem akarnak új vajákokat létrehozni. Nincs semmiféle "ház ház"! Nincs semmi démoni megszállás. Nem fog össze Yennefer, Fringilla és Francesca egy vén háromfejű boszorkány miatt. Ezeknél a részeknél azt hittem, rossz műsort indítottam el, és kerestem a kandikamerát. Nem szül gyereket a tünde mágusnő! Hisz a könyvben ki is derül nem egyszer, hogy ő már túl idős hozzá. Alapból Francesca a mágusszövetség egy oszlopos tagja volt, aki a puccs alatt Vilgerfortz mellé és Nilfgard mellé áll... Nem szül gyereket, nem ez a motivációja, ő csak vissza szeretné szerezni királyságát és a népe földjét, ezért áll a császár mellé, és cserébe az ígért földért a kommandói - a mókusok - Nilfgardot szolgálják. És ami a legfontosabb: Yennefer nem egy idióta, sosem áldozná fel Geralt meglepetésgyerekét, hogy visszaszerezze a képességeit. A könyvben azokat el sem vesztette.

Nem értem, fel nem fogom, hogy egy mély és izgalmas történetet miért kellett így elcsúfítani, miért kellett Ciriből egy hisztis cafkát, Yenneferből, az érett, meglett korú és bölcs varázslónőből egy agyatlan, gyönge hülyét, Geraltból egy töketlen agyalágyultat csinálni.

Hol az erő, melyet sugározniuk kellene? Hol van Yennefer megtörhetetlen büszkesége, melyet Cirinek is igyekszik megtanítani?! Hogy lett Geralt egy buta eunuch? Hova lett a sorozat hangulata? Hova lettek a különböző, egymással ellentétes oldalak, birodalmak, szövetségek érthető motivációi? Miért kellett ezt csinálni? Amit leírtam, az csak a könyv töredéke. Bőven akadt benne cselekmény, mellyel izgalmassá lehetett volna tenni a második évadot úgy, hogy közben nem kaszálják el pont azokat az értékeket, melyek ilyen jóvá tették mind a játékokat, mind a könyveket.

Szánalmas, sértő, rettenetes és kritikán aluli, amit a vásznon láttam. És félek, ez a harmadik évadra csak romlani fog.

Sajnálom, hogy ilyenre sikeredett... És még oldalakat írhatnék arról, mely jelenetek háborítottak fel nagyon, de igyekeztem csak a legfontosabbakat kiemelni. Remélem, nektek jobban tetszett, mint nekem. Köszönöm a figyelmet, és hogy végigolvastad!

akció | dráma | fantasy | kaland | misztikus

Meggyőződve arról, hogy Yennefer életét vesztette Sodden csatájában, Geralt odaviszi Cirilla hercegnőt, ahol a legbiztonságosabbnak érzi - Kaer Morhen várába. Amíg a kontinensen... több»

9