2022.01.11 21:20 Hámori Balázs Olvasottság: 162x
1

Vizsgafilmnek is gyenge...

Az HBO GO kínálatából szemezgetve találtam rá erre a „gyöngyszemre”, és hát finoman szólva nem üti meg a küszöböt. Őszintén szólva azt se tudom, hol kezdjem, mert gyakorlatilag minden ponton bele lehet kötni a filmbe, annyira amatőr munka. Kezdjük talán a színészekkel. Főszerepben Daniel Radcliffe, akit szerintem nem kell bemutatni, mégis ha a színésznek ez lenne „a” filmje, csak egy tucatvalaki lenne, annyira gyenge volt itt a játéka. Nemhogy takarékláng, még az őrláng sincs meg. Mintha az egész filmre felvett volna egy arckifejezést, kvázi maszkot, és csak az az egy lenne rajta, ami eléggé kiábrándító, miközben az újszülött fiára ugyanazzal az arckifejezéssel néz, mint a halott feleségére. A többi színészt meg se említem, annyira nincs nevük, se tehetségük, ami alól kivételt képez Ciarán Hinds, aki nem volt rossz, azonban nem erőltette meg magát.

Az effektek szintén hasonlóan muzsikáltak, nem voltak arcpirítóak, de nem is fog mennybe menni tőle senki. Ami pozitívum volt benne, hogy a helyszín jól nézett ki, és egyébként alapnak se utolsó egy elszigetelt ház a falu mellett, de igazából ezzel se kezdtek szinte semmit, az egész játszódhatott volna a faluban is. Valamint a jelmezek és a szinkronszínészeink is igyekeztek kihozni belőle, amit lehetett. Na de vissza a tömény valóságba. A forgatókönyv borzalmas volt, és most finoman fogalmaztam. Minden kreativitást mellőző, az ezerszer elhasznált klisékből álló totális unalom a pontos leírás. A főszereplőt szemből veszi a kamera, hogy aztán a szándékosan homályos háttérben valami megmozduljon. Jump scare-ből is volt elég, mert a készítőknek segédfogalma sem volt arról, hogy tegyék izgalmassá az események közti űrt. Pontosan akkor jön egy ilyen, amikor a korábban említett homályosító technika el lett lőve egy jelenettel korábban. Na meg a totál indokolatlan sikítások a szellem részéről.

Vizsgafilmnek is gyenge...

Az se mellékes, hogy a sztori tele volt olyan dolgokkal, amiket nemes egyszerűséggel nem magyarazták meg, vagy a magyarázat volt egyszerűen hülyeség. A történet ott kezdődik, hogy főhősünk (ekkor még megtörtnek látszik a gyász miatt, de hamar rájövünk, hogy minden érzelem ugyanazzal az arccal jár) kap egy munkát egy elhunyt nő hagyatékával kapcsolatban, ami miatt el kell utaznia a szóban forgó nő házához, hogy átnézze a papírjait (hogy miért nem küldték el neki postán, amit később fel is ajánlanak, az rejtély marad). Megérkezik a faluba, és minő meglepetés, nem fogadják jó szívvel (igen, a falubeliek majd a tök ártatlan idegent fogják indokolatlanul vádolni a későbbiekben), azonban a vonaton összeismerkedett egy úrral, aki majd a végéig mellette fog kiállni. Főhősünk elutazik a házba, és megkezdődik, amit minden nem első horrorfilmet látó már gyanít: megjelennek alakok, fura zajok és stb. A dolgok szépen, egyre jobban eszkalálódnak, ahogy haladunk a másfél óra végéhez, és közben szép lassan fény derül a rejtélyre is (amit nem fogok lelőni, nehogy spoilerrel gyanúsítsanak meg, és potenciális nézőktől essen el a film ;D). Aztán a megoldás. Az az istenverte megoldás. Mint egy kis iskolás fogalmazásának a vége. Főhősünk, aki eddig nem tudta pontosan, mit hisz el, és mit nem (mellesleg ügyvéd, nulla spirituális tudással vagy tapasztalattal), rájön arra a semmiből, hogy hogyan is kell megbékíteni a szellemet, amire amúgy semmi nem utal, de higgyünk benne, biztos bejön. Láss csodát, a módszer működött (amire tele volt klisékkel, mert miért ne), vagy mégsem? A végén ugyanis jön egy csavar, amikor a néző konstatálja, hogy főhősünknek annyi esze van, mint egy marék homoknak.

Szóval mit gondolok így a végén? Hát elsőre azt mondanám, hogy olyannak való, aki még életében nem találkozott horrorral, de ahogy visszadobott a GO a film adatlapjára, rögtön meggondoltam magam, mert ez a film félelmetesnek vagy ijesztőnek is alig nevezhető, élvezhetőnek meg aztán egyáltalán nem, szóval nem igazán ajánlom senkinek. Őszintén sajnálom, mert az alapötlet a helyszínnel jó volt, és ennél jóval többet is ki lehetett volna hozni ebből. Talán még legközelebb.

dráma | fantasy | horror | thriller

Arthur Kippset (Daniel Radcliffe), a pályakezdő ügyvédet egy kis faluba küldik, hogy rendezzen egy hagyatéki tárgyalást. Kipps jobb híján beköltözik a nemrég elhunyt ügyfél... több»

1