2022.01.17 18:08 Lubi Olvasottság: <100x
2

Egy királynő hattyúdala

Todd Stephens forgatókönyvíró és rendező rendre a homoszexualitást választja a másság elfogadásáról szóló filmjei témájául. Hozzá kötődik az Amerikai pite filmek "meleg remake-je", az Amerikai pite melegen és fantáziadús című folytatása, az Amerikai pite: még melegebben is. A gyermeteg vígjátékparódiákon túl azonban Stephens jegyzi - igaz, csak forgatókönyvíróként - a Tinédzserek, vigyázat! kritikusok által méltatott coming-of-age vígjátékát. A Swan Song érzelmes történetével a rendező eleven, kreatív oldalát mutatva fordul ismét a minőségi filmkészítés felé.

Pat Pitsenbarger nyugalmazott fodrász, aki egykor a város legimpozánsabb szépségszalonját vezette, manapság mégis egy állami idősekotthonában tengeti unalmas hétköznapjait. A nyughatatlan öregember folyamatosan csak a szabályok áthágásának lehetőségét lesi. Kirívó viselkedésével lassan múló egykori élete lezáratlan traumáit próbálja elnyomni, mikor egy váratlan látogató, egy ügyvéd érkezik hozzá az otthonba. A férfi Pat legjobb barátjának haláláról és a végrendelet az egykori fodrászra vonatkozó részéről számol be. Pat-nek kell elkészíteni az elhunyt végső frizuráját a túlvilági életre.

Egy királynő hattyúdala

Főhősünk kezdetben visszakozik, hiszen számos sérelem tör felszínre benne a szomorú hír hallatán. Nemsokra rá mégis felkerekedik az egész filmen át tartó keserédes utazásra, hogy nyakába vegye az egykori város maradványait és az ezzel járó múltidézést. Az út különböző epizódjai során Pat számos kirívó, negédes vagy éppen humoros szituációba kerül, melyekből egy teljes élet izgalmas képe rajzolódik ki.

Mindez pedig a német származású világsztár, Udo Kier tűpontos, mégis könnyed játéka teszi igazán felejthetetlenné és átélhetővé. Kier olyan otthonosan mozog az idős homoszexuális díva testében, hogy alakításával bármely drag queen-t könnyedén levenné a lábáról. A zseniális színészi munka pedig a történet extravagánsságához képest vizuálisan ritkán kreatív képi világot és a nem túl eredeti történetet is képes ellensúlyozni.

Így, ha a Swan Song nem is válik kifejezetten emlékezetes filmmé, Udo Kier mesterien megformált karaktere garantáltan felejthetetlenné teszi a stílusos főszereplőt.

75 Swan Song  (2021)

dráma

Az egykori híres fodrász, Pat Pitsenbarger (Udo Kier) egykor ragyogott a szakmájában és a meleg közösségben. Most egy nyugdíjas otthonban él, de egyik korábbi barátja és... több»

2