2022.02.03 17:26 Lubi Olvasottság: <100x
3

Az ausztrál rendező, Bruce Beresford amerikai karrierje a nyolcvanas években ívelt fel igazán. Ebben az évtizedben készítette legemlékezetesebb alkotásait, melyekért forgatókönyvíróként és rendezőként is Oscar-díjra jelölték. Máig leghíresebb munkája, a Miss Daisy sofőrje pedig a legjobb filmnek járó aranyszobrot érdemelte ki az amerikai filmakadémiától.

A hatalmas siker után azonban Beresford következő mozija csúfosan megbukott a mozipénztáraknál. Noha ez semmiképpen sem indokolható a Mister Johnson minőségével. A történet ezúttal is a rasszizmus kérdéskörét járja körül, ám ezúttal az imperialista brit birodalom és a lélekben magát angolnak érző, afrikai bennszülött, Mister Johnson párharcán keresztül.

Az ügyeskedő, minden lében kanál Johnson túl okos származásához képest, és túlságosan ambiciózus is céljai megvalósításához, ami végül a vesztét is okozza. A hazafias brit érzésű néger férfi céltudatos szolgalelkűsége szórakoztatóan karikaturisztikus karaktert eredményez, aki hatásosan mutat görbetükröt a nagy birodalom kolonializmusának. Az angolok a felvirágoztatás és a kultúra címszavai alatt használják ki a különböző "alacsonyabb rendű" népeket. Mikor valaki az elnyomottak közül teszi ugyanezt, arra viszont csak egy megoldás található a britek törvénykönyvében: még erőteljesebb leigázás. Mister Johnson annyira elmerül az általa oly nagyra tartott angolságban, hogy ő is mások kihasználása során kezdi gyarapítani egyre jelentősebb vagyonát. Ezt persze a rivális kolonialisták nem nézhetik jó szemmel, hiszen nem tisztességes...

A Mister Johnson egy kifejezetten tragikus, komoly témát képes szórakoztatóan tálalni. A végtelenül szerethető címszereplő túlzott igyekvése és hamisíthatatlanul kitartó jókedve pedig garantáltan belopja magát a szívünkbe.

dráma

1923-ban a nigériai brit kolónián Mr. Johnson igazi különlegességnek számít: egy tanult fekete, aki nem igazán jön ki a helyiekkel vagy a britekkel. A helyi brit közigazgatásban... több»

3