2022.02.10 09:14 Artemisia Olvasottság: 961x
8

Elfogytak az ötletek

A Jégkorszak a 2002-es év legsikeresebb rajzfilmje volt, méghozzá méltán: a bájos történetnek hatalmas szíve volt, gyönyörűen állította középpontba az olyan érzelmeket, mint a magány, a barátság, a felelősségtudat, a döntés az érzelmek és az ösztönök között. Három szerethető főhőse, Manny, a morózus, ám belül jóságos mamut, Sid, a lökött lajhár és Diego, a kemény kardfogú, akinek mégis helyén van a szíve - illetve az ügyetlen kis Motkány - pedig mindenki kedvencei lettek. A franchise mintegy másfél évtized alatt 4 folytatást (és 6 rövidfilmet) élt meg, melyek során az újabb földtörténeti események, mint Az olvadás, A dínók hajnala, a Vándorló kontinens és A nagy bumm mellett a kis csorda bővülésének, igazi családdá kovácsolódásának is tanúi lehettük, és újabb nagyszerű karakterek léptek színre: Ellie, a különc mamutlány, akiben a magányos Manny társra lel, bolondos oposszum "bátyjai", Eddie és Ropsz, Bucky, a hős menyét, Kisbarack, Manny és Ellie kislánya, a korábban kihaltnak hitt mamutok új generációja, vagy Sid belevaló Nagyija és Shira, a tigrislány, akiben végre Diego is megtalálja a szerelmet. A záróepizódnak szánt A nagy bumm valamelyest szakít az addigi koncepciók egy részével, és inkább arra reflektál, hogy ez a népesre duzzadt csapat hogyan tud összefogni, hogy egy minden korábbinál nagyobb katasztrófától mentsék meg a világot, egyúttal Mannynek el kell fogadnia azt is, hogy Kisbarack felnőtt és a saját életét szeretné élni. Bár a széria részről részre fokozatosan veszített lehelletnyit a kezdeti tökéletességéből, összességében A nagy bumm még méltó leköszönés volt.

Viszont, ahogy lenni szokott, a befejezést követő néhány éven belül felmerült egy spin-off-film ötlete, így jött képbe a Bucky Wild kalandjai, amit eredetileg sorozatnak szántak. Ez a film az a film, amit minden franchise el akar kerülni, és amit a Jégkorszak 5 részen keresztül el is került: elfogytak az ötletek, elfogyott a kreativitás, elfogyott az eredetiség. Teljesen súlytalan történet, ami semmit sem tartalmaz már az eredetiből, mindössze a helyszíneket és a szereplőket, akik itt csak árnyékaik önmaguknak.

Elfogytak az ötletek

A címmel ellentétben ez Bucky helyett inkább Eddie és Ropsz önálló kalandja, akik bár Az olvadástól kezdve szórakoztató adalékai voltak a történetnek, de annyira nem erős karakterek, hogy egy teljes részt elvigyenek a vállukon. Bucky pedig A dínók hajnalának üde színfoltja volt, de ott nagyjából ki is hoztak belőle mindent, ami benne volt; már A nagy bumm során is érezhetően elfáradt a karakter. Manny, Sid, Ellie és Diego mindössze mellékszereplőkként vannak jelen, és semmi érdekes nem történik velük. Most először nem bontakozik ki semmilyen új földtörténeti krízis, amire felhúznák a cselekményt (pedig ez a Jégkorszak-filmek egyik fő jellegzetessége, amit a korábbi filmek már az alcímükben fémjeleztek), ezenkívül most először nem bukkan fel Motkány sem. Új helyszínek és események helyett A dínók hajnalának lerágott csontjához, az Elveszett Világhoz nyúlnak, ahová elég logikátlanul kerül vissza Eddie és Ropsz. A nem túl acélos cselekményt pedig egy fantáziátlan ötlettel igyekeztek megtámogatni: az elemek helyett egy sótlan főgonosszal, Orsonnal néznek szembe "hőseink". Orson semmilyenségére alig vannak szavak, pláne azután, hogy A dínók hajnala során láttuk: Buckynak nem számít a túlerő, hiszen sokkal veszélyesebb ellenséggel is elbánt már. John C. Donkin rendező azonban módszeresen lerombolja azt az imázst, amit Carlos Saldanha épített fel Buckynak azáltal, hogy megmentésre váró "királylányként" ábrázolja. Az újonnan behozott karakter, Zee pedig egy olcsó Shira-koppintásnak érződik, csak fele annyi karizmával sem sikerült őt felruházni. A befejezés szintén nem túl észszerű, a mondanivaló pedig sekélyes, hiszen sokkal mélyenszántóbban szolgáltatta a felnövéstörténetet A nagy bumm.

A kegyelemdöfést pedig az animáció képminősége adja meg, amely a korábbi gyönyörű, 3D-képes képi világhoz viszonyítva siralmasan fest. Ennek a projektnek tehát jobb lett volna a fiók mélyén maradnia.

akció | animáció | családi | dráma | kaland | vígjáték

A rettenthetetlen Buck összehozza egy csapatba Crash-t és Eddie-t, hogy közösen egy felejthetetlen kalandban vegyenek részt. több»

8